Ze zkumavky až do dalekých hlubin vesmíru. Voyagers předkládají rozpačitou experimentální sondu mezi náctileté

Ze zkumavky až do dalekých hlubin vesmíru. Voyagers předkládají rozpačitou experimentální sondu mezi náctileté45%

Komorní sci-fi se snaží být cestou za poznáním svého nitra uprostřed vesmírné prázdnoty. Zpočátku pozoruhodná premisa stavějící na základech sociálního experimentu však trpí nedostatkem odvahy.

Rok 2063. Zemi sužují nemoci a následky rapidně zhoršujícího se klimatu. Jedinou záchranou lidstva je kolonizace vzdálené planety, na níž však posádka multigenerační mise dorazí až za dlouhých 86 let. Na místo zkušených astronautů se vedení proto rozhodne poslat skupinu uměle vytvořených chlapců a dívek vychovávaných přímo pro účely mise a mimo veškerý život na Zemi. Podmínky izolace je totiž mají ideálně připravit na dalekou cestu galaxií za novým domovem, který však budou kolonizovat až jejich vnoučata. 

Svižný úvod okamžitě střídají ambientní koridory vesmírné stanice, mezi nimiž míjíme již náctileté hrdiny a jejich mentora v podání Colina Farrella. Zpočátku poklidná mise rychle ustaví rutinu, kterou ale následně naruší náctiletá posádka vysazením hormony potlačující drogy. Doposud až mechanické chování postav se výrazně proměňuje výkyvem emocí a pocitů, které zaměňují zaběhlý řád v anarchii. Mladiství poprvé naplno propadají intimním dotekům, strachu nebo nenávisti. Nově nabyté zkušenosti nejenže nutí hrdiny pochybovat o smyslu jejich poslání, dokonce vedou i k rozpadu přátelství a snaze uzmout moc do vlastních rukou. Mezi Christopherem (Tye Sheridan) a Zacem (Fionn Whitehead) se vyvine hořká rivalita, která přeroste ve společenský boj mezi čirou animalitou a civilizovaností.

Vesmírná variace na Pána much se snaží být veskrze sociálním experimentem sledujícím skupinu mladých lidí hledajících svou nově nabytou identitu v pustém světě dokonale izolovaném od normálního života. Nicméně jakkoliv pozoruhodná premisa staví na mělké konstrukci, výrazné plochosti postav a zejména naráží na nedostatek tvůrčí odvahy. Režisér a scenárista Neil Burger stojící za povedeným Všemocným (2011) a mysteriózním Iluzionistou (2006) sice předvádí kvalitní řemeslnou práci, kterou bychom měli od moderního sci-fi alespoň očekávat, ale v návaznosti na charaktery postav zbytečně postává na místě.

Voyagers by totiž mohli spolehlivě fungovat i bez vcelku nadbytečného sci-fi pozadí, ale jako kriticko-sociální sonda mezi mladistvé hledání identity naprosto propadají. Proměna automatického mechanismu do podoby návalů různých emocí a pocitů omezující jakékoliv racionální chování působí u většiny charakterů přinejmenším toporně, ne-li dokonce úsměvně. Přílišná snaha autorů zapůsobit zejména na mladší publikum tedy snímku svazuje ruce podobně jako herecké obsazení, které až na menší roli Colina Farrella vypadá neohrabaně a bez jakéhokoliv prožitku.

Přesto všechno Voyagers nejsou vyloženě špatným snímkem, jen nedokážou s dravou kuráží dostatečně zaujmout svou jinak zajímavou premisou. Bez většího očekávání jsou tak stravitelnou podívanou, která mohla dolétnout daleko, ale ještě, než pořádně vzlétla, spadla zpátky na Zem.

Názor informuji.cz: 45%

Kdy a kde dávají film: Voyagers - Vesmírná mise

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!