Blyštivá středoškolská lahůdka zalitá krví. Slečna bestie čerpá z herecké konstelace Vaughn–Newton

Blyštivá středoškolská lahůdka zalitá krví. Slečna bestie čerpá z herecké konstelace Vaughn–Newton60%

Christopher Landon si v hororové komedii Slečna bestie nehraje s časoprostorem jako v případě dřívějších snímků Všechno nejhorší, ale s neméně zábavnou výměnou těl, kterou si vyzkoušejí skvěle sehraní Vince Vaughn a Kathryn Newton.

Po letech strávených u franšízy duchařsko-satanistického hororu Paranormal Activity se režisér a scenárista odklonil k autorské tvorbě, a to nejprve ve dvou dílech variace na Ramisovy Hromnice otočené do slasherového tónu, v níž afektovaná vysokoškolačka čelí opakujícímu se dni, na jehož konci je pokaždé zabita stejným neznámým pachatelem. Letos své hrdiny o pár let omlazuje a umisťuje do prostředí typické střední školy.

Landonovou další obětí bizarních událostí je nevinná Millie v podání Kathryn Newton, s níž se potkal u třetího pokračování zmíněné série. Rámcově zapadá do teenagerských outsiderů. Po smrti otce jde místo na ples raději do divadla s mámou, kterou nechce svou nepřítomností ranit, a tak před ní ani příliš neventiluje přihlášku na vzdálenou univerzitu. Kamarádí se s Afroameričankou a homosexuálem, nosí nenápadné oblečení a tajně sní o známosti s pohledným spolužákem.

Příležitostí ke změně, o kterou snad ani nestála, je náhlá konfrontace s hledaným zločincem, kterého ztvárnil Vince Vaughn. Jak je mu dobrým zvykem, dívku se snaží ubodat, k čemuž však nevědomky použije prokletou dýku způsobující prohození jejich tělesných schránek.

Druhý den se napadená studentka v šoku probouzí do vyšinutého zabijáka, ale stále s vlastní duší, zatímco blissfieldského řezníka čeká sladké vystřízlivění, když mu dojde, že se z něj stal „vlk s obalem bezúhonné ovečky“, a může tak konat zlo mnohem snáze. Jak se hrdinové dozví, na návrat do původního stavu mají limit čtyřiadvaceti hodin, a tak začíná závod s časem.

Foto: Universal Pictures

Slečna bestie těží kredit především z výtečného souznění ústřední dvojice. Vaughn, jehož by vzhledem ke komediální minulosti sotva někdo tipoval na zvládnutí nelítostného vraha, sice není v jeho kůži tolik přesvědčivý, zato s holčičími grimasami a žinantními pohyby jako by našel nové uplatnění.

Newton s přirozeně jemnými rysy nemusí svou roztomilost ani předstírat, posléze však tuto doménu obrací do temného tónu a s ikonickou červenou koženkou a sytou rtěnkou vykračuje vstříc smyslné kombinaci krvelačnosti a blyštícího se sex-appealu.

Herecké přednosti obou představitelů zmatňuje scénář, který takřka všechny předestřené gagy utápí do (nejen) amerických předsudků o barvě pleti, vzezření gayů nebo kastování vrstevníků na frajery a podivíny. Není zcela zřetelné, zda jsou vtipy míněny vážně, nebo mají upozornit na všudypřítomné stereotypy.

Schematické vedlejší postavy by navíc potřebovaly větší prokreslení, aby nesloužily jako pouhé loutky pro konflikt titulních protagonistů. Film je přesto zábavným jednorázovým dezertem k upokojení touhy po troše masa a krve a líbivých náctiletých figurkách.

Foto: Universal Pictures

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Slečna bestie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!