Válka o kořením zaplněné pouště Arrakis brzy vypukne. Ohromující Duna se připomíná novým trailerem

Válka o kořením zaplněné pouště Arrakis brzy vypukne. Ohromující Duna se připomíná novým trailerem 

Nejnovější adaptace sci-fi novely Franka Herberta tento rok konečně dorazí po dlouhých odkladech do kin. Příběh, často označován za nezfilmovatelný, podle upoutávky dokáže vizuálně ohromit.

Známá knižní předloha z roku 1965 bezesporu pomohla formovat žánr sci-fi podobně jako třeba Nadace Isaaca Asimova nebo 451 stupňů Fahrenheita Raye Bradburyho. Nicméně až doposud se Duna nedočkala kvalitního a uspokojivého ztvárnění, které by si zajisté zasloužila. Předešlá filmová adaptace Davida Lynche z roku 1984 sice získala postupem let kultovní status, ale silně stylizovaný snímek neuspěl u kritiků ani diváků, a dokonce sám Lynch uznal, že se jedná o jedno z jeho největších selhání.

Když tedy před dvěma lety Warner Bros. oznámili, že chystají remake s kanadským tvůrcem prvního dílu Sicaria, Příchozích a Blade Runnera 2049 Denisem Villeneuvem, očekávání okamžitě vysoce narostla. Ačkoliv není na místě Dunu hodnotit před jejím vydáním, do role režiséra a scénáristy získala jednoho z nejtalentovanějších umělců, jehož díla jsou ohromujícími vizuálními spektákly. A nová upoutávka se snaží příhodně přesvědčit, že tomu na podzim roku nebude jinak.

Válka mezi rody Atreidů a Harkonnenů o nadvládu nad planetou Arrakis a jejím význačným vývozním artiklem – kořením, které dokáže prodlužovat život, prohlubovat mentální schopnosti a pohánět vesmírná plavidla, se naplno rozpoutá. Uprostřed nehostinných pouští a mezi obrovskými červy putujícími pod písečnými dunami přichází Paul Atreides (Timotheé Chalamet) naplnit proroctví, které ho může stát i vlastní život. Nová ukázka se zaměřuje i na Paulovu osudovou lásku Chani (Zendaya), vévodu a hlavu rodu Atreide Leta (Oscar Isaac) nebo hrozivého barona Vladimira Harkonnena (Stellan Skarsgård). Hvězdné obsazení poté doplní Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Dave Bautista, Sharon Duncan Brewster a Javier Bardem.

Duna bude mít celosvětovou premiéru 3. září na benátském filmovém festivalu mimo tradiční soutěžní sekce. Do našich kin poté vstoupí 14. října a o osm dní později bude dostupná i na VOD platformě HBO Max.

Foto: Variety

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!