Chřipka u Petrovových i dvakrát Léa Seydoux. Výběr z Cannes přiveze do Česka přehlídka Be2Can

Chřipka u Petrovových i dvakrát Léa Seydoux. Výběr z Cannes přiveze do Česka přehlídka Be2Can 

Pět vybraných snímků, z nichž většina bojuje o Zlatou palmu na letošním ročníku festivalu v Cannes, zahrne do programu tuzemská přehlídka Be2Can.

Do českých a slovenských kin letos na podzim zamíří čtveřice titulů z hlavní soutěžní sekce prestižního filmového festivalu v Cannes, k nimž přibyde ještě jeden z oficiálního výběru.

Masakr v tasmanském městě Port Arthur v roce 1996, při němž bylo zavražděno přes třicet osob, rekonstruuje drama Nitram režiséra Justina Kurzela. Po debutovém kanibalistickém hororu Raw se do obdobného žánru vrací Julia Ducournau ve filmu Titane. Film s utajovaným námětem podle tvůrců nabídne divákům mnohá překvapení.

Román U Petrovových řádí chřipka z pera Alexeje Salnikova, který se vloni dočkal českého překladu, zadaptoval do celovečerního formátu provokativní režisér Kirill Serebrennikov, jenž před třemi lety uvedl hudební romanci Léto zasazenou do začátku osmdesátých let v sovětském Petrohradu. Nový snímek, který celý natočil z domácího vězení, vypráví o nemocném muži unášejícím se během vycházky fantazií i realitou.

Nakonec se diváci dvakrát potkají s hereckou hvězdou posledních let Léou Seydoux. Ta se objeví ve filmové verzi prózy Miloval jsem svou ženu spisovatele Milána Füsta, kterou v Československu před čtyřiceti lety vydal Odeon. V počinu režisérky Ildikó Enyedi se objeví po boku Gijse Nabera v roli námořníka, jenž se v kavárně s kamarádem vsadí, že se ožení s první ženou, která vejde dovnitř.

Herečka ztvárnila ústřední postavu také ve snímku Deception v režii Arnauda Desplechina o spisovateli, který vede možná reálné, ale také dost možná fiktivní rozhovory s různými ženami. Do tuzemských kinosálů filmy přiveze Film Europe.

Foto: Le Pacte

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!