Zombíci, otevřené hvězdárny i nestárnoucí Dylan. Přinášíme kulturní tipy na týden od 17. do 23. května

Zombíci, otevřené hvězdárny i nestárnoucí Dylan. Přinášíme kulturní tipy na týden od 17. do 23. května 

Nový týden přináší nové kulturní vyžití. Tentokrát si můžete vybrat mezi novým zombie filmem, znovuotevřenými hvězdárnami nebo si třeba dopřát pár dní s Bobem Dylanem, který brzy oslaví osmdesátiny. Máme pro vás ale v záloze i novinku Twenty One Pilots nebo erotickou výstavu. Více najdete v našem pravidelném kulturním výběru.

Armáda mrtvých

Partička zlodějů se v novém filmu Zacka Snydera rozhodne vykrást sejf v Las Vegas. Mezitím ovšem venku nastane zombie apokalypsa a tím začíná jejich boj o holý život. V hlavní roli se objeví Dave Bautista, znává tvář třeba ze Strážců Galaxie či Spectre. I samotný režisér už má na kontě pár pěkných prací, třeba trhák 300: Bitva u Thermopyl nebo Ligu Spravedlnosti Zacka Snydera, takže se je rozhodně na co těšit. Snímek bude mít na Netflixu premiéru 21. května.

Znovuotevření hvězdáren

Pražané se mohou opět pokochat nejen noční oblohou. Koncem minulého týdne své brány otevřela jak Hvězdárna v Ďáblicích, tak Štefánikova hvězdárna na Petříně. Právě nastávají nejlepší podmínky pro pozorování planet Marsu a Merkuru a v první polovině června nás čeká částečné zatmění Slunce a vy si tyto jevy můžete užít s odborným výkladem.

Kromě toho jsou k dispozici také 4D simulátory, prostřednictvím nichž můžete interagovat s vesmírem a vžít se do kůže astronauta či astronoma. Na Štefánikově hvězdárně si můžete také sáhnout na meteority či zažít interaktivní fyzikální show. Od 4. června pak přivítá návštěvníky i Planetárium Praha v Královské oboře.

Album Scaled and Icy

Šestou studiovku si na tento týden přichystalo duo Twenty One Pilots. Jak už je poslední dobou tradicí, název alba Scaled and Icy odkazuje k pocitům, které hudebníci prožívali při skládání a nahrávání během pandemie. Ostatně hned první vypuštěná skladba Level of Concern nabádalo posluchače, aby si i v těžkých dobách udrželi naději. Finálních jedenáct písní vyjde pod hlavičkou labelu Elektra 21. května. Další tipy na květnové hudební novinky najdete v našem výběru

Výstavy

V jiném světle se představí hlavní město na výstavě Praha dekadentní v Tančícím domě. Zavede vás totiž do temných uliček k prvorepublikovým nevěstincům, ukáže normalizační pornografii a dojde i na první československé vibrátory. Dozvíte se také něco o filmové cenzuře v barrandovských ateliérech a nebudou chybět ani esteticky laděné akty.

Nezahálí ani pražské Centrum současného umění DOX, v němž si od minulého týdne můžete vychutnat dokonce tři expozice. Jednou z nich je skupinová výstava výtvarníků, kteří se ve svých dílech zabývají marností a smrtí. Ztvárnění tohoto tématu se chopilo šedesát šest umělců, mezi nimž nechybí třeba David Černý, Jan Švankmajer nebo Krištof Kintera. O dalších výstavách se dozvíte v našem článku.

Bob Dylan slaví na Vltavě

Písničkář Bob Dylan slaví příští pondělí osmdesáté narozeniny a už tento týden se mu dostává různých poct. Mezi nimi najdete třeba celé číslo kulturního magazínu UNI, dokumenty na Artu a přidal se i Český rozhlas Vltava. Z hudebníkovy kroniky čte na pokračování Igor Bareš a nesmrtelnému muzikantovi se budou věnovat i pořady Bob Dylan jako Shakespeare naší doby, Bob Dylan a jazz, Mně se líbí Bob! a Dylanovský Koncert bez hranic, které stanice odvysílá v průběhu týdne. K tématu patří také titul Dylan se dal na elektriku! od amerického novináře Elijaha Walda vydaný na Velký knižní čtvrtek. Způsobů, jak si připomenout tohoto velkého písničkáře bude tedy nespočet.

Jeden svět

V tomto týdnu také pokračuje festival Jeden svět. Třiadvacátý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech prolíná slogan Vypadáváš. Online bude k dispozici divákům celkem 101 dokumentů z více než 50 zemí a diváci a můžeme se těšit také na více než 40 debat. V rámci festivalu proběhne například premiéra filmu režisérky Heleny Třeštíkové Anny mapující osud stárnoucí charismatické prostitutky. Vstupenky zakoupíte od 90 Kč.

CAMP zkoumá zítřejší Prahu

Centrum architektury a městského plánování neboli CAMP opět ožívá a zve návštěvníky na výstavu Praha zítra? Pražské priority. V rámci tohoto pravidelného cyklu upozorňují organizátoři na stavební projekty, které by mohly po své realizaci výrazným způsobem proměnit tvář Prahy. Tentokrát bude pětadvacet z nich rozděleno do pěti kategorií podle částí města a velikosti. Prezentace nyní neproběhne na klasických kartách, ale návštěvníci si projdou podrobné katalogy jednotlivých realizací. V pondělí si nenechte ujít ani online debatu o proměně autobusového nádraží Florenc.

Týden v televizi

Hned v pondělí si můžete dopřát Audienci u královny. Alžbětu II. si zahrála Iva Janžurová, která brzy oslaví osmdesátiny. Proto se Česká televize spojila s Národním divadlem a odvysílá premiéru záznamu úspěšné inscenace Audience u královny, a to na ČT Art od čtvrt na devět.

V úterý v devět hodin si pak nenechte ujít na ČT 2 přímý přenos prvního semifinále hudební soutěže Eurovision s komentářem Jana Maxiána a Alberta Černého. Prima COOL pak ve čtvrtek po osmé potěší fanoušky Jamese Bonda se snímkem Skyfall a v pátek si pak můžete dopřát tuzemské klasiky – vybírat můžete z Jak se krotí krokodýli na Nově či Na samotě u lesa na Primě. V sobotu pak s dětmi přepněte na Novu, ve 20.20 totiž začíná Já, padouch 3 a týden můžete uzavřít s Pražským jarem a hudbou Igora Stravinského.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!