Urbanized je dokument o vlivu urbanistického designu na život obyvatel měst

Urbanized je dokument o vlivu urbanistického designu na život obyvatel měst 

Jak ovlivňuje urbanistický design život každého obyvatele ve městech? Bude život ve městech do budoucna snesitelný a udržitelný? Co dělat pro to, aby byl? Filmový dokument Urbanized Garyho Hustwita je vzácným a zásadním příspěvkem do globální debaty na toto téma. Do české distribuce vstoupí 26. května s ambicí inspirovat městské politiky, architekty a projektanty i běžné obyvatele. U příležitosti premiéry v pražském Světozoru přijde debatovat se svými zahraničními protějšky náměstek primátora Prahy RNDr. Tomáš Hudeček, PhD., zodpovědný za územní plán hlavního města.

V sobotu 26. května od 19 hodin se v pražském Světozoru odehraje premiéra filmu Urbanized následovaná skvěle obsazenou debatou, jež bude součástí festivalu reSITE. Z New Yorku přijede hlavní městský designér Odboru územního plánování Alexandros E. Washburn. Revitalizace newyorské nadzemní dráhy je ve filmu jedním ze stěžejních příkladů zdařilého zásahu do městské architektury. Partnery do diskuse mu budou architekt Craig Dykers, působící ve významném architektonickém ateliéru Snøhetta v Oslu a v New Yorku, a hlavní město Praha bude v debatě reprezentovat náměstek primátora a radní za TOP 09 RNDr. Tomáš Hudeček, PhD. Debatu, která bude tlumočena do češtiny a angličtiny, bude moderovat Adam Gebrian, architekt, teoretik a popularizátor architektury.

Urbanized je pro Aerofilms jedním ze zásadních distribučních počinů. Naším cílem je dostat film ke všem skupinám, kterých se dotýká, a budeme považovat za úspěch, podaří-li se díky dokumentu nastartovat na úrovni městských samospráv reflexi o budoucí podobě našich měst, a zejména Prahy. Odkaz charismatických a světově proslulých architektů ještě umocňuje jedinečná vizuální stránka filmu, a tak je velká naděje, že nevyzní naprázdno,“ sdělil za distribuční společnost Aerofilms Ivo Andrle. Kromě distribuce v kinech si dokument najde brzy cestu k divákům také prostřednictvím platformy www.aerovod.cz formou VoD, a bude tedy dostupný kdykoli a kdekoli. Film, natočený převážně v anglickém znění, bude distribuován s českými titulky a bude zároveň otitulkován do angličtiny v pasážích, kde se hovoří jinými jazyky.

Záměr tvůrce

Reřisér Gary Hustwit natočil celou trilogii filmů o designu a v nejnovější filmové eseji Urbanized, premiérově uvedené na festivalu v Torontu, se zaměřil na tu oblast designu, která nejcitelněji vstupuje do života lidí. „Rozhodl jsem se, že se zaměřím na specifické problémy, jimž čelí všechna města (bydlení, doprava, veřejný prostor, udržitelnost atd.) a budu se soustředit na projekty v různých městech, které se na tyto problémy zaměřují. Z oněch projektů bychom mohli vytvořit jakési smíšené město a představit novátorské myšlení profesionálů i řadových občanů,“ přibližuje tvůrce svůj záměr. Svědectví filmu je neuvěřitelně komplexní a optimistické zárověň. „V budoucnosti čeká města tolik výzev: masivní urbanizace a nárůst populace, vytváření sociální spravedlnosti, ekonomický rozvoj, prevence proti katastrofám a řešení následků katastrof. Nemáme na výběr, musíme se pokusit přijít s lepšími odpověďmi na takové výzvy,“ dodává Gary Hustwit.

Všímej si a inspiruj

Nejen architekti a politici, ale i běžní obyvatelé mají možnost zapojit se do diskuse v anketě Lidových novin, serveru Lidovky.cz a Aerofilms a soutěžit o hodnotné ceny. Fotky na téma úspěšných městských architektonických zásahů či naopak zanedbaných a nefunkčních lokalit, které volají po nápravě, je možné i s krátkým komentářem zasílat na adresu soutez@lidovky.cz . Tři nejpodnětnější příspěvky budou vyhlášeny na premiéře filmu 26. května v kině Světozor a celkem 13 příspěvků bude oceněno.

O účastnících diskuse

Craig Dykers, hlavní architekt, Snøhetta, New York (USA) a Oslo (Norsko)
Craig Dykers je spoluzakladatelem významného architektonického atelieru Snøhetta a hlavním architektem newyorské pobočky této norské kanceláře. Ta je známá zejména úzkým vztahem krajiny a architektury, který prosazuje ve svých projektech. Dykers Pracoval mimo jiné na návrzích pro Alexandrijskou knihovnu v Egyptě, Norskou národní operu a balet v Oslo, nedávno otevřený Národní památník a muzeum 11. září na místě bývalého Světového obchodního centra v New Yorku nebo na návrhu pro newyorské náměstí Times Square. V mnoha svých projektech se zabývá instalací uměleckých děl ve veřejném prostoru, a rozvíjí tak dál myšlenky o kontextu, přírodě a lidské přirozenosti.

Craig Dykers je činný na poli profesním i akademickém, je členem Norské asociace architektů (NAL), Amerického architektonického institutu (AIA) a Královského spolku umění v Anglii. Působí na Architectural College v Oslo i na prestižní newyorské City College, přednáší v Evropě, Asii i v Americe.

RNDr. Tomáš Hudeček, PhD., náměstek primátora hl. m. Prahy (TOP 09), vysokoškolský pedagog. Absolvoval studium matematiky a geografie na Přírodovědecké fakultě UP a doktorské studium  sociální geografie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Na této fakultě působí od roku 2003 jako vědecko-pedagogický pracovník Katedry aplikované geoinformatiky a kartografie. V srpnu 2009 vstoupil do TOP 09, kde v současnosti zastává funkci místopředsedy pražské krajské organizace. Roku 2010 byl zvolen zastupitelem hl. m. Prahy. Od listopadu 2011 zastává v novém koaličním uskupení funkci náměstka primátora hl. m. Prahy a je zodpovědný za územní plán a územní rozvoj Prahy.

Alexandros E. Washburn, hlavní městský designér Odboru územního plánování města New York

Alexandros E. Washburn vystudoval biologii na univerzitě Chapel Hill a architekturu na Harvardově univerzitě v USA. Jeho přístup k městskému designu kombinuje architekturu s krajinářstvím a výsledkem je fúze ekologie a urbanismu.

Dráhu architekta nastoupil ve Washingtonu, kde se přidal k týmu kolem legendárního advokáta architektury, Daniela Patricka Moynihana. Měl na starosti dohled nad projekty z oblasti životního prostředí a veřejných staveb, jeho nejvýznamnějším projektem byl dohled nad přestavbou newyorského nádraží Pennsylvania station. Po dokončení tohoto projektu v roce 2001 založil společně s Martinem J. Barrym (ředitelem festivalu reSITE) architektonickou kancelář W Architecture and Landscape Architecture, která posbírala řadu ocenění v oblasti architektury, krajinářství i urbanismu. V letech 2006 – 2007 přednášel na Columbijské i Princetonské univerzitě. Od roku 2008 působí na newyorské radnici jako hlavní urbanista na Oddělení městského plánování. Návštěva Alexe Washburna v Praze bude realizována za významné podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v České republice.

Adam Gebrian, AG-ENT, Praha

Adam Gebrian je respektovaný a vlivný kritik a teoretik současné architektury. Svá studia architektury absolvoval jak v České republice (Technická univerzita Liberec), tak v zahraničí (Academie van Bouwkunst v Amsterdamu, Architectural Association v Londýně a kalifornská SCI-Arc v Los Angeles). Jeho intenzivní zájem o architekturu a urbanismus se promítá do široké škály činností, od výuky, vedení workshopů a kurátorství až po publikace a novinářskou činnost. Bylo mu uděleno několik významných stipendií, např. stipendium Fulbrightovy nadace nebo SCI-Arc, a některé z jeho projektů se dočkaly mezinárodního ocenění. Často spolupracuje s různými odborníky, moderuje veřejné diskuze a věnuje se intenzivně vzdělávání společnosti k architektuře.

Synopse

Urbanized, poslední z dílů trilogie dokumentů Garyho Hustwita o designu (po filmech Helvetica a Objectified), představuje řadu nejvýznamnějších světových architektů, územních plánovačů, autorů strategií a myslitelů, včetně jmen jako Sir Norman Foster, Oscar Niemeyer, Rem Koolhaas, Jan Gehl, Amanda Burden, Enrique Peñalosa, Alejandro Aravena a dalších. Opomenuti nejsou ani obdivuhodní obyvatelé, kteří se zasloužili o změny ve svém městě.

Kdo má výsadu udávat tvar a tvář našich měst a jakým způsobem to dělá? Jaký vliv má vzhled a koncepce měst na naše životy? Dokument zkoumá širokou škálu urbanistických projektů ve dvanáctce měst napříč celou planetou, od iniciativ zasahujících do masivní infrastruktury až po dočasné zásahy. Urbanized tak otevírá globální diskuzi o budoucnosti našich měst.

Původní název: Urbanized

VB – USA 2011

Režie: Gary Hustwit

Producent: Gary Hustwit

Kamera: Luke Geissbühler

Střih: Shelby Siegel and Michael Culyba

Délka: 85 minut

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!