Muzea a galerie se otevírají v sedmi krajích. Na které výstavy nyní láká metropole?

Muzea a galerie se otevírají v sedmi krajích. Na které výstavy nyní láká metropole? 

Rozvolnění vládních opatření přináší mimo jiné otevření muzeí a galerií v sedmi krajích včetně Prahy. V hlavním městě se opět zpřístupní přehlídka archeologických objevů ze starověkého Egypta Sluneční králové a na otevření čeká řada dalších pozoruhodných výstav. Podívejte se na náš výběr.

Sluneční králové

Světová muzea, ať už Egyptské muzeum v Káhiře či množství institucí z německých měst, zapůjčila na výstavu v Historické budově Národního muzea největší archeologické objevy tuzemských egyptologů ze starověkého královského pohřebiště v Abúsíru. Sochu faraona Raneferefa či rozsáhlý soubor soch z hrobek princezny Šeretnebtej a písaře Nefera si máte možnost prohlédnout do 6. června. Vstupenky na časové sloty jsou k dispozici pouze online.

Comenius 1592–1670

Výstavu připomínající 350. výročí úmrtí pedagoga a teologa Jana Amose Komenského zpřístupnila Jízdárna Pražského hradu. Přes pět set exponátů představí tuto významnou osobnost historickou optikou i skrze učencův myšlenkový odkaz v současnosti. Součástí výstavy je také výběr jeho malířských a sochařských podobizen či instalace zhmotnělého Orbis Pictus. Čas na její zhlédnutí máte jen do konce května.

Svět pohádek Boženy Němcové

Čtyři desítky kostýmů ze slavných filmových pohádek i televizní minisérie Božena, osm tematických pokojíčků, historické edice sbírek pohádek nebo třeba první vydání Babičky. Velká interaktivní výstava zaměřená na život a dílo spisovatelky Boženy Němcové otevírá 11. května své brány v obchodním domě Kotva, navštívit ji lze až do konce letošního roku.

Toyen: Snící rebelka

Valdštejnská jízdárna hostí obšírnou přehlídku maleb, kreseb, koláží, ale i průřezu bohatou ilustrátorskou tvorbou věhlasné domácí umělkyně minulého století, vlastním jménem Marie Čermínové, jež těsně před únorovým pučem emigrovala do Francie. Výstava přiblíží také autorčinu spolupráci s přáteli z pražské i pařížské surrealistické skupiny, od André Bretona po Jindřicha Štyrského. Potrvá do 15. srpna, poté poputuje do Hamburku a následně do Paříže.

Muzeum Salvador Dalí – Enigma

Nedaleko Václavského náměstí se znovuotevřela expozice soch proslulého surrealistického výtvarníka Salvadora Dalího, mezi nimiž nechybí Vesmírný slon, Hlemýžď a Anděl či Vesmírná Venuše. Návštěvníky čeká i na padesát grafik nebo zlaté a diamantové šperky v autorově stylu. Vybrané sošky a plátna si lze zakoupit v tamní prodejní galerii. 

Czech Press Photo

Vůbec poprvé v historii soutěže novinářské fotografie Czech Press Photo se přidružená výstava nekoná v tradičních prostorách Staroměstské radnice, ale zamířila do Historické budovy Národního muzea. Kromě letošních vítězných snímků se diváci mohou těšit na díla zahraničních porotců nebo kolekci zásadních okamžiků dvacátého šestého ročníku. Bezmála 450 prací bude k vidění do konce října.

František Skála a jiné práce

Titulní výtvarník proslul především svými malbami a sochami, retrospektivní výstava umístěná do Domu U Kamenného zvonu se však věnuje jeho nepříliš známým knižním ilustracím, které už od osmdesátých let vytváří pro dětské knížky, vědecké publikace či fotografické komiksy. Nechybí obrazy pro Královské pohádky Karla Šiktance nebo vlastní počin Velké putování Vlase a Brady. Prohlédnout si je bude možné od 4. května do 29. srpna.

Ko-laborace

Bienálovou výstavu více než padesáti rezidentních umělců chystá galerie Pragovka, která ukazuje širokou škálu tvůrčích přístupů a technik svých svěřenců. Kolaborace zde není chápána v pejorativním smyslu, ale ve standardním zahraničním významu spolupráce. Díla Pasty Onera, Anny Hulačové, Adama Štecha nebo Anežky Hoškové podle kurátora Petra Vaňouse souzní i se dostávají do konfrontace, jak prozradil v podcastu KulTýden. Zahájena bude v rámci streamu Kolben Open 8 tuto sobotu a zůstane otevřená do 26. srpna.

 

Volný vstup do Uměleckoprůmyslového musea

Po celý květen přivítá Uměleckoprůmyslové museum i jeho pražské pobočky Dům U Černé Matky Boží a Galerie Josefa Sudka od 11. května návštěvníky zcela zdarma. Zájemci mohou bezplatně zhlédnout výstavu zabývající se chromolitografií využité v reklamě, přehlídku zaměřenou na československou architekturu první republiky a válečné éry nebo také výběr raných prací pozapomenutého fotografa Antonína Tondera.

Foto repro: Toyen, Na zámku La Coste, 1943, NGP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!