Oscar 2021: Země nomádů ukazuje nepoznanou tvář Ameriky

Oscar 2021: Země nomádů ukazuje nepoznanou tvář Ameriky 

Hrdinkou šestinásobného nominanta na Oscara, Země nomádů, je bezdětná vdova říkající o sobě, že není bez domova, jen bez domu. V režii Chloe Zhao sledujeme příběh novodobých kočovníků se sezónními zaměstnáními.

Tohle není klasický western, ani třicátá léta ze Steinbeckových Hroznů hněvu, ale zpráva o stavu Spojených států ve druhé dekádě jednadvacátého století. Důsledkem ekonomické krize v roce 2008 a nedávno i pandemie covidu-19 se na amerických dálnicích ocitlo znatelně více dodávek s lidmi hledajícími pracovní úvazek alespoň na několik týdnů.

Autorka stejnojmenné non-fiction předlohy Jessica Bruder tento fenomén poprvé zaznamenala ve formě reportáží zveřejněných v časopise Harper’s, které rozvedla do knihy. Její český překlad aktuálně připravuje nakladatelství Absynt. 

V centru filmu stojí jediná fiktivní postava, šedesátnice Fern v podání držitelky dvou Oscarů Frances McDormand, kterou neblahá finanční situace donutila vzdát se střechy nad hlavou, přestěhovat se do pojízdného domova na pár metrů čtverečních a těžce pracovat ve velkoskladech Amazonu.

Podstatou snímku je pouť smutkem a následným zahojením duše. Doporučila bych ho každému, kdo si v životě prošel těžkými zkouškami osudu,“ uvedla pro Singapore Tatler režisérka.

Většina dalších obsazených neherců, skutečných nomádů ze zmíněné publikace, představuje sebe sama – organizátor velkého setkání cestovatelů Rubber Tramp Rendezvous v Arizoně, Bob Wells, postarší samotářka Charlene Swankie, jež podle svých slov na asfaltu našla svobodu, nebo Linda May snící o tom, že si jednou pořídí udržitelné bydlení v podobě takzvaného zemědomu.

Nevázaný způsob života se mnohým může zdát romantický, podle Bruder ale takový reálně vůbec není. „Chceme uvěřit tomu, že na silnici máme nekonečné možnosti, že tam najdeme něco lepšího. Nic takového se však nekoná. Jsme na hraně propasti s omezenými prostředky, stagnujícími mzdami a zvyšujícími se cenami nemovitostí, a tím pádem i rostoucí nerovností,“ nechala se slyšet pro list Guardian.

Podmanivé lyrické scény z amerických plání a pouští za soumraku má na svědomí režisérčin dlouhodobý kolega Joshua James Richards, který se se Zhao potkal už během studií v New Yorku. „Máme stejný vkus na to, co nás vizuálně přitahuje,“ řekl kameraman serveru IndieWire. Obraz v Zemi nomádů měl podle něj být vzhledem k žánru road movie proměnlivý a náladový.Zasadili jsme diváky do perspektivy Fern, se kterou pomyslně putují,“ doplnila Zhao.

Pekingská rodačka se může stát vůbec první asijskou ženou, jež by zvítězila v hlavní kategorii cen americké filmové akademie. Potenciálně by tak vyhrála v těsném závěsu za jiným Asiatem, jihokorejským režisérem a scenáristou Džun-ho Pong, jenž se loni zmocnil čtyř sošek za tragikomický hit Parazit. Na rozdíl od něj se ale Zhao věnuje své nové domovině a (snad) ještě letos na podzim uvede novou marvelovku Eternals.

Zda Země nomádů získá cenu kromě ústřední sekce také v kategorii pro nejlepší režii, hlavní herečku, adaptovaný scénář, kameru či střih, to se dozvíme už dvacátého pátého dubna.

Přečtěte si i další díly série věnované Oscaru 2021. 

Foto: Searchlight Pictures

 

Kdy a kde dávají film: Země nomádů

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!