Tajemné Viktoriánky, Listopád i Greta Van Fleet. Přinášíme kulturní tipy na týden od 12. do 18. dubna

Tajemné Viktoriánky, Listopád i Greta Van Fleet. Přinášíme kulturní tipy na týden od 12. do 18. dubna 

Také další dubnový týden může být kulturně pestrý. Na výběr budou nové seriály, třeba temné Viktoriánky či komediální Neztrapňuj mě, tati! Vyjde očekávaná novinka Aleny Mornštajnové Listopád a dostane se i na hudbu – streamovat bude Monkey Business a vyjde deska Grety Van Fleet. Více najdete v našem pravidelném výběru.

Viktoriánky

Za podivných okolností se některým lidem, povětšinou ženám, dostane nadpřirozených schopností. Nacházíme se ve viktoriánském Londýně roku 1896 a rázná vdova Amalia True (Laura Donnelly) spolu s geniální mladou vynálezkyní Penance Adair (Ann Skelly) dostanou za úkol tyto „sirotky“ s nadpřirozenými schopnostmi ukrývat a chránit. Musí se ale postavit brutálním silám odhodlaným vyhladit celý jejich druh. Viktoriánky se dostanou na HBO GO 12. dubna.

Neztrapňuj mě, tati!

Jamie Foxx se vrací ke svým komediálním televizním začátkům v komediálním seriálu z dílny Netflixu. Zahraje si úspěšného podnikatele, starého mládence, a především otce na plný úvazek Briana Dixona. Rodinný sitcom je inspirován vztahem s jeho vlastní dcerou Corinne Foxx. Tu si zde zahraje Kyla-Drew, divákům známá třeba z thrilleru Zmizení. Prvních osm epizod uvidíme už 14. dubna.

Kniha Listopád

Jedna z nejočekávanějších knih tohoto roku se ve čtvrtek konečně dostane na pulty. Novinka pisovatelky Aleny Mornštajnové, jež sklízela úspěchy především se svým románem Hana, ale také tituly Tiché roky, Slepá mapa a dalšími, se nyní zaměřila na události roku 1989.  Příběh se ovšem odehrává v realitě, kde všechno dopadlo jinak a komunismus pokračuje.

Sleduje dramatický osud obyčejné rodiny, kterou jedna listopadová noc rozdělí a postaví proti sobě. Marie Hajná je na demonstraci zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Její osud se jednoho dne protne s Magdalenou, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, v níž se vychovávají nové komunistické kádry. Listopád vychází 15. dubna v nakladatelství Host a další knižní novinky můžete objevit v našem výběru.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Nakladatelství Host (@hostbrno)

Greta Van Fleet vydává druhé album

Bratři Kiszkové a bubeník Danny Wagner vytvořili už před téměř deseti lety rockovou kapelu, jež nese název Greta Van Fleet. Hned se začaly objevovat názory, že jsou to noví Led Zeppelin a jejich zvuk čerpá také z Queenů, Aerosmith či Whitesnake.

Tato formace vydá 16. dubna svoji druhou studiovou desku The Battle at Garden's Gate. Vytvořili ji s Gregem Kurstinem, producentem slavných Foo Fighters, a lákají na novinku singlem Age of Machine a v březnu vypustili také Broken Bells. Se svým EP From the Fires dosáhli až na cenu Grammy, takže je se na co těšit. Další dubnové hudební novinky můžete objevit v našem výběru.

Stream like a dream a Vyhrávání

Tuzemská pop funková kapela Monkey Business naplánovala na tuto neděli koncertní večer s podtitulem Stream like a dream. Kromě skladeb z posledního alba Freedom on Sale slibují i starší nahrávky v novém kabátě a pozvání přijala také zpěvačka Ewa Farna.

Tento týden pokračuje také našlapaný festival živých streamů Vyhrávání. Téměř každý ze sedmi dní dostane prostor jedna kapela. Ve čtvrtek to budou třeba Květy, jež slibují speciální set věnovaný Psím vojákům. Slovo dostane v tomto týdnu také například rapper MC Gey či písničkář Člověk krve a dream popoví Teepee.

Divadelní pohádky i komedie

Příběh citlivého a až dětsky upřímného Oblomova nazkoušelo Divadlo v Dlouhé. Stream začne v úterý 13. dubna v osm hodin večer a v hlavních rolích se objeví Michal Isteník, Tomáš Turek a Jan Meduna.

Nezahálí ani Divadlo v Celetné, které přinese v pondělí od půl osmé francouzskou komediální klasiku Jméno. Žongléros Ansámbl vás pak ve čtvrtek obohatí něčím netradičním, krátkým novocirkusovým filmem nazvaným Transformace21, v němž reagují na současnou situaci v kultuře. A dostane se i na malé diváky.

Divadlo Scéna nacvičilo Čapkovu Dášeňku a uvede ji online tuto středu. Poslední den v týdnu si pak můžete užít Sněhurku v podání Divadla J. K. Tyla.

Venušiny dny

Celý duben se odehrává šestý ročník festivalu ženského umění pro všechna pohlaví. V rámci programu, na nějž je vstupné dobrovolné, se uskuteční čtyři virtuální akce a pět akcí živých.

Tento týden se přijde řada třeba na pohybovou performance Eurydiké (a Orfeus) inspirovanou jak jinak než slavnou antickou bájí, která vypráví příběh pěvce, jenž se nesmí otočit při cestě za svou družkou z podsvětí.

Dále jsou součástí programu také postupně vycházející díly podcastu Porod jako kabaret nebo taneční představení Schiele(ný) o malíři, který byl posednutý ženami a jejich těly. Festival uzavře 30. dubna koncert jedné z nejvýraznějších hudebnic na slovenské scéně, Kataríny Málikové.

Týden v televizi

V úterý po deváté se můžete těšit na ČT Art na dokument Hvězdy očima fotografů. Jako první se se světoznámou agenturou Magnum Photos a jejím členem Robertem Capou vydáme za herečkou Ingrid Bergman. Dále se ve filmu dočkáme také ikonických snímků Johna Hustona, Marilyn Monroe, Kate Winslet, Orsona Wellese či Seana Penna.

Třetí koncert z cyklu Jarní hvězdy České filharmonie živě obohatí svou přítomností gruzínsko-německá houslistka Lisa Batiashvili, a to ve středu od čtvrt na devět večer na stejné stanici.

Pokud máte ale chuť na jinou klasiku, nalaďte v sobotu po osmé Novu a osvěžte si Rafťáky. Stejný večer věnuje ČT Art svůj program rockové kapele Synkopy 61, jež letos slaví šedesáté výročí. Odvysílá její koncert a později dokument A bylo nám hej.

V sobotu také začíná opět na Artu dokumentární série Ikonické páry Hollywoodu, úvodem se dozvíte příběh Steva McQueena a Ali MacGrawové. Týden uzavřou na Seznamu Skřivánci na niti a Prima COOL zvolila od osmi hodin Temného rytíře.

Foto: spark-rockmagazine.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!