Šimečka o fyzických limitech i ‚revoluční‘ román Aleny Mornštajnové. Přinášíme dubnové knižní novinky

Šimečka o fyzických limitech i ‚revoluční‘ román Aleny Mornštajnové. Přinášíme dubnové knižní novinky 

Duben vnáší na knižní trh román o nedávné minulosti z pera Aleny Mornštajnové, úvahy Martina Milana Šimečky o pohybu, těle a mysli nebo reportáž o temné stránce švédské válečné historie.

Žena ve fialové sukni – Nacuko Imamura

Tíživý fenomén dnešní doby – stalking – zpracovává v útlé novele japonská autorka, jež za ni získala prestižní Akutagawovu cenu. Vypravěčka sleduje a referuje o každém kroku oné ženy ve fialové sukni, kterou potají doprovází při nákupech, v parku nebo na obědě. Postupně vychází najevo, že jejich vztah je mnohem provázanější, než se na první pohled zdá.

Listopád – Alena Mornštajnová

Domácí bestselleristka se opět vrací do minulosti, tentokrát ale do poměrně nedávné. Klíčovým momentem nového románu je sedmnáctý listopad 1989, který znamená rozpolcení jedné „obyčejné“ rodiny. Vedlejší linkou je příběh mladičké Magdalény vyrůstající v ústavní péči, jejíž osud se se zmíněnou rodinou nečekaně protne.

 

A stromy ve Vídeňském lese stále stojí – Elisabeth Åsbrink

Publikací o holokaustu vychází nesčetně, historická reportáž z pera švédské novinářky ale odhaluje pozapomenutou stránku tamní minulosti. Pojednává o podporovateli švédských fašistů ve třicátých letech, totiž o zakladateli nábytkového gigantu IKEA Ingvaru Kampradovi, kterým autorka nabourává zarytou představu o pokrokové a mírumilovné skandinávské zemi.

 

Beton a hlína – Viktorie Hanišová

Autorka „sebevražedných“ povídek či románové trilogie o vztahu dětí s adoptivními rodiči se v novém počinu věnuje alarmujícímu tématu klimatické krize. Ve třinácti rozhovorech zachycuje snahu lidí, kteří žijí ve městě, ale nerezignovali na odpovědný vztah k životnímu prostředí. Čtenáři se setkají s příběhy pražských včelařek, provozovatele bezobalového obchodu nebo aktivisty ze zahrádkářské kolonie.

 

Tělesná výchova – Martin M. Šimečka

Toto nejsou aktuální školní osnovy tělocviku, ale zpověď etablovaného slovenského novináře, jenž zaujal mimo jiné knižním rozhovorem o současné společnosti Jsme jako oni, kterak začal v maringotce na zapadlé horské samotě objevovat své fyzické limity zaznamenané v podobě eseje. 

Foto: archiv nakladatelství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!