Oscar 2021: Mank vzkřísil zábavného podivína, který napsal nejslavnější hollywoodské dílo

Oscar 2021: Mank vzkřísil zábavného podivína, který napsal nejslavnější hollywoodské dílo 

Do vyhlášení cen americké filmové akademie zbývají už jen týdny. O sošku za nejlepší celovečerní snímek bojuje v hlavní kategorii životopisné drama Mank v režii Davida Finchera, které rekonstruuje příběh vzniku klasického díla režiséra Orsona Wellese koncem třicátých let minulého století.

S největším počtem deseti nominací Mank vede mezi letošními kandidáty na nejprestižnější filmové ocenění, původní drama Občan Kane přitom proměnilo z celkových devíti pouze jedinou, a to za scénář. A právě toto vyznamenání se stalo kamenem úrazu mezi Wellesem a spoluautorem Hermanem J. Mankiewiczem, jemuž se neřeklo jinak než Mank.

Zažehnutým sporem o to, komu patří sláva, se ale Fincherův snímek věnuje jen sporadicky. Je spíše příběhem konstantně přiopilého nevrlého intelektuála, který vzal odvahu a rozhodl se vylíčit rozmach kontroverzního mediálního magnáta Williama Randolpha Hearsta, a to ještě za jeho života. Ve flashbaccích se vrací do období velké hospodářské krize, jež způsobila finanční problémy i mezi velkými filmovými producenty.

Důležitými postavami jsou i socialisticky orientovaný novinář Upton Sinclair odhalující nekalé praktiky firem nebo klíčová hollywoodská osobnost Louis B. Mayer, spoluzakladatel studií Metro-Goldwyn-Mayer. Výrazná je také role Amandy Seyfried, která ztvárnila Hearstovu milenku, lehce naivní herečku Marlon Davies, která měla s Mankem úzký, ale čistě kamarádský vztah.

David Fincher použil dávno odložený text svého zesnulého otce Jacka, jenž scénář o velikánu kinematografie sepsal už před více než třemi dekádami. „Táta si podle mě ani nepředstavoval, že by se tento film natočil, natož aby šel do postprodukce. De facto ho odepsal a zkoušel ho pak udělat až v roce 1997,“ popsal pro deník Guardian genezi snímku Fincher mladší, jenž už tehdy měl na kontě třetího Vetřelce či thriller Sedm a chystal se uvést Hru s Michaelem Douglasem.

Mankiewicze jsem považoval za zábavného podivína, okrajový charakter, kterému jsem chtěl zasvětit vlastní film. Lidi mi říkali, že je to taková mezera na trhu,“ doplnil David Fincher.

Retro nádech mu dodal zvolenou černobílou kamerou a tematickými melodiemi, o něž se překvapivě postarali oba členové industrial rockového dua Nine Inch Nails, Atticus Ross a Trent Reznor, kteří Fincherovi složili hudbu ke Zmizelé nebo Sociální síti. Za účelem navození věrohodné atmosféry dokonce zvolili specifické dobové instrumenty. Výsledný soundtrack čítá celých devadesát minut.

Film, který lze zhlédnout na streamovací službě Netflix, může kromě hlavní sekce získat ocenění také za režii, hlavního herce (Gary Oldman), vedlejší herečku (Amandu Seyfried), zmíněnou kameru a hudbu, výpravu, kostýmy, masky a rovněž za zvuk. Recenzi naleznete zde.

Přečtěte si i další díly série věnované Oscaru 2021. 

Foto: Netflix

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!