Bojovka s kraslicemi či online koncert. Inspirujte se našimi tipy na velikonoční aktivity

Bojovka s kraslicemi či online koncert. Inspirujte se našimi tipy na velikonoční aktivity 

Hody, hody, doprovody… ale s rozestupem. Jaké budou velikonoční akce během pandemie koronaviru? Nouze o ně není, jen získávají jiný formát. Vydejte se třeba na stezku mezi obřími kraslicemi, zahrajte si tematickou bojovku, anebo sledujte z pohodlí domova velikonoční koncert či online přednášku o velikonočních tradicích. Tipů máme spousty napříč okresy.

Velikonoční koncert PKF - Prague Philharmonia

2. dubna zpřístupní PKF - Prague Philharmonia záznam koncertu z Multifunkčního prostoru Jatka 78, který byl natočen 11. února 2021. Koncert diriguje Jan Kučera, jako sólisté se představí Jan Fišer (housle), Stanislav Svoboda (viola) a Lukáš Pospíšil (violoncello).

A co bude na programu? Hudebníci nejprve představí tvorbu Ernsta Křeneka, skladatele 20. století, který byl terčem totalitního režimu a pro své novátorství a inspiraci jazzem se stal v očích nacistů tvůrcem „zvrhlého umění“. Podobným tlakům čelila i tvorba druhého hudebního skladatele Felixe Mendelssohn-Bartholdyho, který během večera také zazní. Mendelssohn přitom dnes patří k nejoblíbenějším skladatelům 19. století. Nalaďte si proto 2. dubna v 19:00 kanál YouTube.

Žižkonoce - Velikonoce na Žižkově

KC Vozovna spolu s Atriem na Žižkově připravila pro rodiny s dětmi Žižkonoce, velkou velikonoční bojovku na Žižkově. Účastníci se vydají po stopách velikonočního zajíčka hledat schovaná vajíčka. Ta jsou ukryta na sedmi místech na Žižkově, kde je děti budou muset najít a do hrací karty vyznačit jejich barvy. Na jednotlivých stanovištích se také dozví, jak se slaví Velikonoce v ostatních zemích.

Za správně vyplněnou kartu dostanou v Kafe Atrium, kde bojovka končí, balíček s koledou. Účastníci si rezervují konkrétní startovní čas, kdy na bojovku vyrazí, tak, aby byl na trati kontakt omezen na minimum.

Velikonoční stezka s obřími kraslicemi v Hluboké nad Vltavou

Zábavná akce a charita v jednom. Velikonoce na Hluboké s obřími kraslicemi má svou historii - každým rokem ji navštíví více než 20 000 návštěvníků.

Symbolem tohoto projektu jsou obří, bezmála 700 kilogramů vážící, kraslice pomalovány akademickými malíři, ale například i dětmi z místní základní školy. Desítky obřích kraslic jsou ukryty v Hluboké nad Vltavou, najděte je všechny!

Bohnická velikonoční hra aneb Vítání jara

Další interaktivní venkovní hra bude připravena v Bohnicích. Hra začíná před KD Krakov, kde si vyzvednete herní karty nebo si je sami vytisknete. Vaším úkolem bude hledat QR kódy podle indicií, které vám budou odkryty na jednotlivých stanovištích po sejmutí QR kódu. Hra trvá od 26. března do 11. dubna.

Velikonoční online Mikulov

V neděli se můžete na facebooku těšit na vystoupení cimbálových muzik, divadelní pohádku pro děti, video jak si upéct velikonočního beránka pod vedením známého šéfkuchaře, degustaci vín, rozhovor s panem proboštem Pacnerem a další zajímavý program. Akce probíhá 4. dubna, na videa se můžete podívat kdykoliv zpětně.

Velikonoční šipkovaná na zámku Pardubice

Zdobíte s dětmi velikonoční kraslice? A chtěli byste se svými výtvory pochlubit? Vezměte svůj výtvor na pardubický zámek a zahrajte si navíc velikonoční šipkovanou, kterou připravilo Východočeské muzeum v Pardubicích. 

Velikonoční šipkovanou tvoří 12 zastávek se zajímavými informacemi a úkoly. Na druhém rondelu pak čeká kraslicový keř, který mohou návštěvníci pomoci ozdobit. Hru je možné absolvovat v době otevření valů – v březnu každý den od 10 do 16 hodin, v dubnu až do 18 hodin.

Zavítejte online do Národního muzea v přírodě

Velikonoce v Zubrnicích nebudou ochuzeny o tradiční Velikonoční stezku pro děti v Mlýnském údolí, ovšem vzhledem k opatřením bude určena zejména místním obyvatelům. Zájemcům se ale muzeum v přírodě otevře i online - na pořadu dne nebude chybět prezentace velikonočních zvyků a tradic napříč skanzeny, které spravuje Národní muzeum v přírodě. 

V Hanáckém muzeu třeba vysvětlí třeba funkci pomlázky nebo přiblíží slavnosti Matiček a Ježíškových Matiček na Hané, které jsou od roku 2017 zapsané dokonce i v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

Valašské muzeum představí cyklus Dejte vajíčko malované, ve kterém přiblíží okamžiky ze života našich předků spojenými s velikonočním obdobím, jak se prožívali přípravy na Velikonoce v chalupách, proč jsou Velikonoce nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jak se to projevilo v lidové kultuře. Cyklus bude probíhat na webových stránkách a sociálních sítích muzea od 24. března do 7. dubna 2021.

Jak na lockdownové Velikonoce se inspirujte z Poličky

Nerezignujte na Velikonoce, zní z Poličského muzea. Muzeum v Poličce přináší způsob, jak si velikonoční svátky užít i s ohledem na vládní nařízení. K tomu vytvořili návod na každý den z pašijového týdne.

V připraveném plánu se také dozvíte, jaké jsou tradice jednotlivých dní, jaké pokrmy je vhodné jíst a na jakém nádobí servírovat nebo naopak kdy jíst nemáme a proč. Soubor je doplněn také o zajímavé ilustrační fotografie výstav poličského muzea z uplynulých let. Důležitou součástí hlavně pro děti je i každodenní tip na výtvarnou či rukodělnou aktivitu hodící se ke Květné neděli, Škaredé středě, Zelenému čtvrtku, Velkému pátku, Bíle sobotě, Božímu hodu velikonočnímu a Velikonočnímu pondělí.

Velikonoční aktivity v libereckém muzejním parku

Severočeské muzeum v Liberci připravilo v muzejním parku cedule se zajímavostmi k jednotlivým velikonočním dnům a samoobslužnými aktivitami. Znáte velikonoční zvyky a tradice? Jak získaly dny před Velikonocemi své názvy, co si o nich lidé povídali a jaké zásady dodržovali? Pátrejte s muzeem po kořenech velikonočních zvyklostí!

Tvoření s dětmi - velikonoční online dílna

Vytvořte si roztomilé velikonoční zajíčky z bambulí. Ale hlavně - tvořte s dětmi a zpříjemněte si velikonoční svátky. Dílnu bude možné sledovat na Facebooku nebo YouTube KC Zahrada.

Kniha nebo film

V klidu domova můžete sledovat i tematické filmy. Přinesli jsme tipy na podařené filmy zabývající se osudem Ježíše Nazaretského.

Objevovat můžete také biblické příběhy třeba i bez Bible - známe knihy o Písmu svatém pro děti i dospělé. Určitě nepřehlédněte ani naše tipy na nejzajímavější křížové cesty v České republice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!