Co číst, když nechcete číst Bibli. Tipy na knihy o Písmu svatém pro dospělé i děti

Co číst, když nechcete číst Bibli. Tipy na knihy o Písmu svatém pro dospělé i děti 

Bible v českém překladu jednadvacátého století čítá přes dva tisíce stran, a i přes použitý současný jazyk je pro mnohé náročné ji celou přečíst. Nejen o Velikonocích není od věci se se starozákonnými a novozákonnými příběhy blíže seznámit. Přinášíme tipy na knihy, které o stvoření světa či Ježíši Kristu pojednávají zjednodušeněji, přesto s výpovědní hodnotou.

Poslední pokušení – Nikos Kazantzakis

Román řeckého autora, který více proslavila filmová adaptace z roku 1988 v režii Martina Scorseseho s Willemem Dafoem v titulní roli mesiáše, vypráví o Ježíši Kristovi především jako o lidské bytosti, jež chybuje, propadá trudnomyslnosti, touží a hřeší. Žádný div, že ji katolická i řecká pravoslavná církev ihned po jejím vydání v polovině padesátých let zařadila mezi zakázané tituly.

 

Parabible – Alexandr Flek

Neobvykle pojatá publikace s podtitulem Tisková zpráva o našem prezidentovi Ježíši z Nošovic nabízí pozoruhodné výseky z bible, které na protější stránce „překládá“ do kontextu aktuálního společensko-politického klimatu s přiznanými odkazy na konkrétní ústavní činitele. Každému sednout nemusí, zvláště pak voličům vládních stran.

Edice Manamana

Nakladatelství Meander se soustředí na sofistikované dětské publikace s uměleckými přesahy. Mezi jeho edicemi najdete také Manamana, jež se snaží citlivě předat poselství význačných biblických příběhů nejmenším čtenářům. Mezi dosavadními osmnácti počiny, které výtvarně doprovodili mladí ilustrátoři a kreslířky, nechybí potopa světa, rivalita Kaina a Ábela, boj Davida s Goliášem nebo desatero přikázání.

Evangelium podle syna – Norman Mailer

Čtveřici biblických evangelií shrnuje americký laureát Pulitzerovy ceny na ploše bezmála dvou set stran, v němž za použití přesných citací z bible minimalisticky, ale výstižně předává zásadní události ze života Ježíše Krista. Novela je vhodná zejména pro Biblí netknuté čtenáře, kteří očekávají základní vylíčení spasitele bez vedlejších odboček.

Mariina závěť – Colm Tóibín

Osud Božího syna perspektivou jeho matky zlomené po jeho ukřižování předkládá provokativní irský literát, který se s útlou novelou zařadil do širší nominace na prestižní Man Bookerovu cenu. Osamělá postarší Marie odmítá uvěřit v Ježíšovo vyvolení a všechny podbízející se pisatele evangelií bez výjimky odhání.

Nepřehlédněte ani naše tipy na nejzajímavější křížové cesty v České republice, nebo sváteční výběr filmů o životě Ježíše Krista

Foto: Aaron Burden, Unsplash

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!