Act of Valor: Skutečně autentická válka

Act of Valor: Skutečně autentická válka70%

Snímek Act of Valor má na svědomí dvojice ne příliš známých režisérů. Ovšem nutno říct, že Mike McCoy a Scott Waugh odvedli dobrou práci. Film vydělal prozatím 24 milionů dolarů, což je dvakrát více, než pořizovací náklady.

Těžko říct, zda diváky přiláká povedený trailer, herci nebo možná příběh. Na příběh bych osobně nevsázel, protože podobných filmů nám Hollywood naservíruje každý rok spoustu. Opravdu, tento snímek se ničím nevymyká standardům.  A co víc, dokonce ani neobsahuje velké letecké souboje, spoustu techniky a bezhlavé přestřelky, které mají někteří diváci obzvlášť rádi.

Ano, Act of Valor je výjimečný právě svými herci. Některé možná budete znát, ovšem v hlavních rolích jsou skuteční členové Navy SEALS. To je trumf tohoto snímku, takové velké eso. Členové námořnictva USA podávají velmi dobré herecké výkony a tak má akce nádech jakési autentičnosti. 

Celý snímek můžeme brát jako povedený náhled do zákulisí Navy SEALS. Příprava mise, napětí, fyzické výkony, těžká rozhodnutí, ale také přátelství až za hrob. Scéna, kdy se voják rozhodne zachránit svou jednotku a obětovat se pro ni tím, že zalehne granát, nám dokazuje právě to pověstné přátelství. 

Co se týče technického provedení, postavení kamery je v akčních scénách více než dobré. Zejména občas využitý pohled z první osoby se cení. Střih, zpomalené záběry, snímek je vyladěný v každém momentě.

Ovšem kritice se vyhnout opravdu nedá. Právě již zmiňovaný scénář a děj je špatný nebo dokonce katastrofální? Kdyby se hodnotila jen tato stránka filmu, pak bychom se nejspíše bavili o propagandistickém béčku. Velká škoda, protože spojit dobrý scénář a povedené akční záběry, vznikla by možná skutečná legenda pro fanoušky military žánru.  

Mimo scénář by se daly „vypíchnout“ právě zmiňované herecké výkony, ty jsou sice dobré, ovšem hodně záleží na pohledu diváka. Kdo si potrpí na dialogy a výkony mimo akční záběry, bude zklamán. Tohle je kámen úrazů snímku. Mnoho kritiky je směřováno právě tímto směrem. Nehledě na to, že do dialogů je vsazeno mnoho imperialistických a propagačních hlášek, které jsou protkány celým filmem a místy mohou působit až kýčovitě. 

A jaký, že je můj osobní pohled na snímek? Očekával jsem jej delší dobu, ovšem dočkal jsem se. Začátek byl povedený, ale zvláště druhá polovina se táhla a byla bez děje. Akční záběry a skuteční členové SEALS je jednoznačné plus, byl jsem nadšen. S odstupem času však třeba říct, že se jedná o lehce nadprůměrný film, ovšem za zhlédnutí opravdu stojí.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Act of Valor: Skutečně autentická válkaAct of Valor: Skutečně autentická válkaAct of Valor: Skutečně autentická válka
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!