Ranařky, nový Nick Cave i hra o LGBT za dob komunismu. Přinášíme kulturní tipy na týden od 1. do 7. března

Ranařky, nový Nick Cave i hra o LGBT za dob komunismu. Přinášíme kulturní tipy na týden od 1. do 7. března 

První březnový týden přináší zajímavé kulturní vyžití, byť online. Netflix nabídne komedii Ranařky, premiéru bude mít divadelní hra o komunitě LGBT v dobách minulých a dojde i na hudbu. Nick Cave nečekaně vydal nové album a koncert chystá Zemlinského kvarteto i Vypsaná fiXa. Další tipy najdete už tradičně v našem výběru.

Ranařky

Mně v šestnácti záleželo jenom na tom, jak strhnout patriarchát,“ sděluje své dceři Hadley Robinson (Asi to ukončím) s pusou plnou zmrzliny její matka s tváří Amy Poehler (Ségry). A tak se šestnáctiletá stydlivka vrhne do boje za rovnoprávnost. Anonymně vydá školní plátek Ranařky, který rozpoutá revoluci. Film režírovala sama zmiňovaná Amy Poehler a jako předloha jí posloužila stejnojmenná kniha Jennifer Mathieu. Ranařky se na Netflixu objeví už 3. března.

Pacific Rim: Země nikoho

Ve čtvrtek vychází taktéž na Netflixu první řada zbrusu nového anime seriálu Pacific Rim: Země nikoho. Kaijuové v něm zpustoší Austrálii a dva sourozenci Taylor a Hayley se při nutné evakuaci celé země vydávají hledat rodiče v obřím, ale dlouho nepoužívaném robotovi Jaegrovi. Do cesty jim ale při záchraně milovaných vstoupí neznámí tvorové, pochybné existence i nečekaní spojenci. Země nikoho je spin-off k úspěšným filmům Pacific Rim: Útok na Zemi a Pacific Rim: Povstání.

Socialismus s teplou tváří

Socialistický člověk není homosexuál. Je tabu! Tak uvádí divadlo Nomantinels svou novou hru z pera Andreje Kuruce na základě rozhovorů s pamětníky LGBT komunity. Mladý muž se v ní vydává během šedivých let normalizace do hlavního města, aby zde vyhledal odbornou pomoc a zbavil se své homosexuality. Setkává se ale s lidmi, kteří jeho představu o této komunitě naprosto převrátí. Inscenace Socialismus s teplou tváří si odbude svou online premiéru 1. března v devatenáct hodin.

Nick Cave vydal album Carnage

Své fanoušky překvapil minulý týden temný bard Nick Cave, když vypustil do světa novou desku Carnage. Spolupracoval na ní s jedním z členů jeho doprovodné skupiny The Bad Seeds Warrenem Ellisem. Toto duo se doposud společně pouštělo pouze do tvorby soundtracků, což činí novinku neobyčejnou. Osm skladeb hudebníci stvořili během pár dní a podle Cavea jde o nahrávku velice brutální, ale nádhernou. Zatím je deska Carnage dostupná pouze elektronicky, na nosičích ji sežene od 28. května.

FiXa, klasika i jazz

I počátek března vám osvěží online koncerty. Už tradičně si můžete dopřát pořádnou dávku Vypsané fiXy, a to 1. března. Středa pak přinese zvonivý swing i klasiku. Od půl osmé vystoupí ve Velkém sále Městské knihovny v Praze Zemlinského kvarteto, které má na programu Antonína Dvořáka. Z prostor plzeňské restaurace Za oponou se pak bude od osmi hodin večer ozývat hudba Glenna Millera, Artie Shawa, Dave Pella a dalších jazzmenů v podání Pilsner Jazz Band. Týden v neděli uzavře Divadlo v Dlouhé se zhudebněnými texty Josefa Kainara v programu Pár dobrejch fláků, a to od dvaceti hodin.

Divadlo mimo divadlo

Cyklus Národního divadla přináší k divákům domů zdarma filmové verze nejrůznějších inscenací. V rámci Divadla mimo divadlo už se dostalo například na hru Za krásu a 4. března nabídne přepis představení Kouzelná země. Tento příběh sepsaný Jáchymem Topolem do knihy nazvané Noční práce se odehrává během okupace v roce 1968 a točí se kolem dvou bratrů, kteří byli i s otcem odklizeni do pohraniční vesnice, a to kvůli tajnému poslání.

Pokud ale dáte v současné době raději přednost komedii, potěší vás Divadlo J. K. Tyla. Jeho herci si připravili léty osvědčenou hru Dobře placená procházka, v níž nebudou chybět ani známé melodie Jiřího Šlitra i poetické texty Jiřího Suchého. Online projekce proběhne 6. března od sedmi hodin.  

Hawkingovy odpovědi

Největší otázky vesmíru i hrozby, kterým může čelit samotné lidstvo. Tím vším se zabývá kniha významného fyzika Stephena Hawkinga, jejíž vydání se oddalovalo kvůli pandemii. Nyní jsou Stručné odpovědi na velké otázky konečně k dostání. Kniha je rozdělena do čtyř oddílů a krouží kolem desítky otázek. Chcete tedy vědět, jestli existuje Bůh, co je uvnitř černé díry či zda dokážeme cestovat v čase? Titul vychází v nakladatelství Argo.

Týden v televizi

Úterní večer bude na ČT2 patřit fotografovi Antonínu Kratochvílovi, na nějž se podíváme okem jeho syna, živícího se stejným povoláním, v portrétu Můj otec Antonín Kratochvíl. Ve středu od půl desáté pak Nova přinese speciální díl kuchařské soutěže MasterChef Česko: Souboj nejlepších. ČT Art pak přichystala překvapení pro fanoušky jazzu. Ve čtvrtek odvysílá dokument o první dámě tohoto žánru, Elle Fitzgerald. Ve stejný den pak od dvaadvaceti hodin nabídne Prima COOL legendární tarantinovku Pulp Fiction.

To hlavní kulturní naladění vás ale v televizi čeká především v sobotu. Od osmi hodin totiž bude probíhat na ČT1 přímý přenos slavnostního vyhlášení vítězů 28. ročníku výročních cen České filmové a televizní akademie Český lev z pražského Rudolfina. Moderátorem bude i letos herec Václav Kopta.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!