Národní divadlo uvede zdarma filmové verze inscenací. Jako první odvysílá hru Za krásu

Národní divadlo uvede zdarma filmové verze inscenací. Jako první odvysílá hru Za krásu 

Hru Za krásu pojednávající o osobnosti Karla Huga Hilara uváděnou na Nové scéně Národního divadla zpracoval její režisér Daniel Špinar na celovečerní snímek. Ve čtvrtek 4. února vpodvečer jej scéna bezplatně odvysílá na svém webu.

Hra se snaží představit jednoho ze zakladatelů domácí divadelní tradice Karla Huga Hilara, který zásadním způsobem proměnil Národní divadlo.Inscenace je pro mě tím asi nejosobnějším, čím jsem se kdy v Národním divadle jako režisér zabýval. Pokud chcete vědět, co to znamená být divadelní režisér, s jakými běsy během své práce bojuje a jak osaměle se při tom cítí, je to film přesně pro vás,“ doplnil Špinar.

Filmový přepis inscenace Za krásu vstoupí do premiéry zároveň coby její derniérové uvedení. Nejde jen o pouhý divadelní záznam, režisér při práci na díle využil klasické filmařské postupy.

Převod znamená ‚vymyslet‘ nové dílo: zachováváme základ z jeviště, ale hledáme jeho filmovou tvář tak, aby komunikovala s diváky u obrazovek. Nesmíme natáčení vnímat jako břemeno a neměli bychom se pokoušet konzervovat divadlo – je to příležitost, jak jevištní tvar otevřít nově a přetavit ho ve strhující zážitek mimo divadelní budovu,“ vysvětlila šéfdramaturgyně Činohry ND Marta Ljubková.

Odvysílání snímku Za krásu je první část z nového cyklu Divadlo mimo divadlo. Vždy po dvou týdnech přinese scéna novinku, ne však pouze filmového charakteru. Čtvrtého března nabídne přepis představení Kouzelná země podle knihy Jáchyma Topola odehrávající se během srpnové okupace roku 1968. Chystá také uvedení nové inscenace Očitý svědek autora Jiřího Havelky nebo hry Duchové jsou taky jenom lidi dramatičky Katji Brunner.

Foto: Petr Neubert, ND

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!