AIDS zprvu všichni popírali, říká tvůrce minisérie Byl by to hřích Russell T. Davies

AIDS zprvu všichni popírali, říká tvůrce minisérie Byl by to hřích Russell T. Davies 

Pětidílný seriál Byl by to hřích v režii Petera Hoara vypráví očima trojice mladých gayů o londýnské queer komunitě během nastupující epidemie AIDS v osmdesátých letech. Na streamovací platformu HBO GO vstoupí v sobotu 23. ledna.

Píše se rok 1981 a osmnáctiletý Ritchie Tozer v podání herce Ollyho Alexandera, známého i coby frontmana elektronické kapely Years & Years, se stěhuje do společného bytu v Londýně s kamarády. Dekáda, o níž má protagonista i jeho přátelé ta nejlepší očekávání a vize, ale do jejich LGBT komunity přinese i stále naléhavější hrozbu nového záhadného onemocnění.

 

Scenárista seriálu Russell T. Davies, jenž má na kontě televizní hit Doctor Who, v příběhu vycházel z vlastního mládí v osmdesátých letech, kdy studoval na univerzitě v Oxfordu a o víkendech navštěvoval vyhlášené večírky v Pink Palace, bytě jeho hereckých přátel.

Během prvního léta jsme měli párty, která trvala celé tři týdny. Co uvidíte na obrazovce, není nic ve srovnání s tím, co jsme prováděli,“ nechal se pro BBC slyšet Davies. „Nešlo nám jen o to, s kým se napít nebo mít sex. Bylo to o svobodě a otevřené sexualitě. Najít sám sebe a hlasitě to říci,“ dodal.

Do bujaré oslavy studentských let se ale postupně začíná v reálu i v minisérii vrhat stín podivné nemoci, jíž je AIDS. Jeho pravá podstata se ukáže ve druhé epizodě, kdy ho titulní postava zprvu popírá.Ritchie věří všem dobovým historkám o tom, že HIV vyrobili Rusové v laboratoři nebo že virus na lidstvo seslal bůh. Připadalo nám to vzdálené, než to začalo brát životy lidem, které jsme znali,“ upřesnil tvůrce.

Kromě Ollyho Alexandera a jeho sekundantů Omariho Douglase a Calluma Scotta Howellse se v seriálu v úloze jejich nejlepší kamarádky objeví Lydia West, která si zahrála i v Daviesově předchozím počinu Roky a roky. V minirolích zazáří Neil Patrick Harris coby krejčí z prestižní pánské konfekce nebo Stephen Fry v roli poslance za Konzervativní stranu.

Foto: Channel 4

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!