Pražská muzea a galerie se připravují na otevření

Pražská muzea a galerie se připravují na otevření 

Galerie a muzea v hlavním městě se v návaznosti na rozvolnění vládních restrikcí otevřou v omezeném režimu buď hned 3. prosince, nebo v nejbližších týdnech. Například Národní galerie v Praze přivítá návštěvníky už ve čtvrtek.

Na základě vládního rozhodnutí přechází Česko od čtvrtka do třetího stupně systému PES, který umožňuje muzeím a galeriím otevřít s povolenou kapacitou 25 %.

Na příkladu současně nejexponovanější výstavy Rembrandt: Portrét člověka to znamená čtyřicet osob najednou ve výstavních prostorách oproti stoprocentní kapacitě,“ uvedla Eva Sochorová z Národní galerie v Praze (NGP). Kvůli očekávanému zájmu návštěvníků této expozice galerie prodlouží otevírací dobu od 9 do 21 hodin sedm dní v týdnu. O případném prodloužení výstav aktuálně NGP jedná se zapůjčiteli. Například přehlídka děl Mikuláše Medka s titulem Nahý v trní potrvá až do konce ledna 2021. 

Národní muzeum (NM) chystá zpřístupnit pouze některé ze svých objektů. Od 3. prosince si lidé budou moci prohlédnout Muzejní komplex, který zahrnuje Historickou a Novou budovu, České muzeum hudby a Náprstkovo muzeum. Znovuotevřena bude unikátní výstava Sluneční králové, která trvá do 7. února příštího roku. „O jejím případném prodloužení vedení Národního muzea jedná s egyptskou stranou,“ sdělila Lenka Boučková z NM.

Diváci se také dočkají živého zpřístupnění výstavy Slavní čeští skladatelé, jež pojednává o tuzemských hudebních velikánech Bedřichu Smetanovi, Antonínu Dvořákovi, Leoši Janáčkovi a Bohuslavu Martinů, nebo třeba expozice 1620: Cesta na Horu uskutečněné u příležitosti čtyřstého výročí bitvy na Bílé hoře, kterou šlo dosud zhlédnout pouze skrze online komentovanou prohlídku.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze plánuje ve čtvrtek otevřít všechny své pobočky. Od 10. prosince bude v hlavní budově k vidění výstava Mezi kýčem a akademií: Chromolitografie ve službách reklamy a umění, která přiblíží nepříliš známou techniku vícebarevného soutisku.

Galerie Tančící dům otevře v úterý 8. prosince odkládanou výstavu Praha dekadentní, která přiblíží temnou stránku historie metropole v průběhu minulého století. Přehlídka, na níž bude povolen vstup návštěvníkům starším osmnácti let, ukáže veřejné domy první republiky, zakázanou normalizační pornografii či tuzemské erotické pomůcky. 

Příznivci výstředního surrealisty Salvadora Dalího budou mít od 3. prosince možnost opět nahlédnout do expozice Enigma nedaleko Václavského náměstí, jež nabízí největší soukromou sbírku umělcových soch.

 

Do Centra současného umění DOX se návštěvníci podívají nejdříve ve středu 16. prosince, kdy na ně bude čekat trojice nových výstav. Vůbec poprvé svá díla veřejně představí výtvarník Siegfried Herz, a to na přehlídce s názvem O lásce. Reflexi smrti a umírání v umění bude prezentovat výstava Vanitas, doplní je expozice autorů tvořících pod hlavičkou dětského nakladatelství Meander pojmenovaná Fenomeander.

Foto: Helena Fikerová, NGP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!