Jedinečná výstava Národního muzea zavádí návštěvníky do starověkého Egypta

Jedinečná výstava Národního muzea zavádí návštěvníky do starověkého Egypta 

Historická budova Národního muzea otevřela jedinečnou výstavu odhalující tajemství dávných stavitelů pyramid. Výstava Sluneční králové čítá téměř tři stovky vzácných předmětů starých pět tisíc let.

Historická budova Národního muzea připravila pro své návštěvníky jedinečnou výstavu, díky které odhalí tajemství přes tři tisíce let trvající a rozvíjející se civilizace. Starověký Egypt fascinuje svou vyspělostí, uměním, kulturou, filozofií a životním stylem. S tímto vším nás seznámí výstava s názvem Sluneční králové.

Výstava se zaměřuje na nejstarší období egyptské říše, na dobu dávných stavitelů pyramid. Návštěvníci spatří přes tři stovky vzácných předmětů, jejichž stáří dosahuje téměř pěti tisíc let. Množství vystavovaných předmětů je zcela unikátní – tolik jich do zahraničí z Egypta dosud zapůjčeno nebylo. Sluneční králové lákají také na pomoc multimediálních technologií a nevšední architekturu, která návštěvníky přenese do doby velkých egyptských panovníků.

Výstava Sluneční králové. Foto: NM

Výstava Sluneční králové je nejen splněným snem Národního muzea i několika generací českých egyptologů, ale též jednou z nejvýznamnějších výstav, kterou Národní muzeum za dobu své existence uspořádalo. Návštěvníci Národního muzea budou mít možnost téměř půl roku obdivovat světově unikátní soubor tisíce let starých egyptských památek,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Název Sluneční králové odkazuje k panovníkům 5. dynastie, za jejichž vlády dosáhly architektura, umění nebo filozofie svého vrcholu. Výstava návštěvníky seznámí s úspěchy české egyptologie, ale také se samotnými základy starověké egyptské civilizace. Ukáže také, čeho je archeologie ve spojení s technickými a přírodovědnými obory schopna dosáhnout.

Národní muzeum připravuje po celou dobu trvání výstavy bohatou nabídku akcí v rámci doprovodného programu. Těšit se můžete na přednášky českých egyptologů, filmové večery na téma Egypta, programy pro děti, speciální komentované prohlídky i jedinečnou egyptologickou noc v muzeu. Expozice potrvá do 7. února příštího roku.

Foto: NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Muzejní komplex Národního muzea nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!