AniFest prozradil letošní významné hosty i první programové tipy

AniFest prozradil letošní významné hosty i první programové tipy 

Francouzský režisér Michel Ocelot, americký oskarový tvůrce Will Vinton, zástupce amerického studia Laika Mark Shapiro nebo český výtvarník a režisér Michal Žabka – ti všichni se setkají v Teplicích na letošním 11.ročníku AniFestu.  V souvislosti s výročím Jiřího Trnky je festival v roce 2012 zasvěcen „magii filmové loutky“. Filmová loutka a loutková animace se představí skrze filmový i nefilmový program a do Teplic dorazí čeští i světoví odborníci a tvůrci.

Jeden z nejslavnějších francouzských tvůrců Michel Ocelot poprvé uvedl svůj nejnovější celovečerní film Pohádky noci na festivalu Berlinale 2011 a nadchl publikum i kritiky. V České republice se film promítal na karlovarském festivalu a přestože i zde byly reakce publika nadšené, do české distribuce se nakonec nedostal. AniFest se nyní ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze snaží splatit tento dluh a zorganizoval proto osobní návštěvu Michela Ocelota a další uvedení jeho filmu. Na AniFestu se budou Pohádky noci za osobní účasti režiséra promítat 27.dubna, o tři dny dříve, 24.4., je uvede ve spolupráci s AniFestem pražské Kino 35. V ten samý den bude také v prostorách Francouzského institutu zahájena jedinečná výstava Skryté poklady Michela Ocelota, která představí i méně známé filmy oceňovaného tvůrce.

Kromě Francie zavítá program letošního AniFestu také do Estonska – ukončena bude tříletá Pobaltská mise, která už v uplynulých dvou letech představila litevskou a lotyšskou animaci. Ačkoliv je estonská animace spojována především s osobností Priita Pärna, v této zemi tvořila a dále tvoří řada dalších vynikajících animátorů-režisérů, z nichž někteří se také už dostali do mezinárodního povědomí. AniFest navštíví v roli porotce režisér, výtvarník a animátor Ülo Pikkov, jehož poslední loutkový film Body Memory posbíral ceny na několika světových festivalech. Průřezový program estonské animace pokryje jak období tvorby za minulého režimu (vznik slavných studií Nukufilm a Joonisfilm), tak současnou tvorbu, zastoupena je i nejmladší generace estonských animátorů (Kaspar Jancis, Martinus Klemet či Chintis Lundgren). Malou specialitou naší retrospektivy bude i uvedení málo známé reklamní tvorby Priita Pärna - např. reklama Switch off the Lights (1989), která získala ocenění v Cannes.

Loutková animace bude na AniFestu představena ze všech možných úhlů pohledu. Čestným prezidentem festivalu se pro rok 2012 stal významný britský tvůrce loutkových filmů Barry Purves – bude tak jedním z reprezentantů ostrovní loutkové animace, které bude věnována rozsáhlá retrospektiva. Britská produkce se v oblasti stop-motion animace dlouhodobě drží na špičce a festival představí její úplné začátky v roce 1908, průřez celým dvacátým stoletím až po poslední celovečerní film slavného studia Aardman Piráti, který bude mít na AniFestu svou českou premiéru. Přislíbena je také osobní účast režiséra Petera Lorda. Program britské animace pro AniFest připravuje světoznámý odborník a teoretik animace Paul Wells.

Život filmové loutky ve 21.století bude letošní AniFest zkoumat také z praktické stránky – skrze prezentaci studií loutkového filmu a workshopy. Návštěvníci festivalu budou mít také jedinečnou možnost vidět části připravovaného celovečerního filmu „ParaNorman“ amerického studia Laika (proslavilo se filmem Koralína a svět za tajemnými dveřmi z roku 2009) ještě před jeho americkou premiérou. Práci na filmu představí producent Mark Shapiro. Do Teplic dorazí i zástupci britského studia Mackinnon&Saunders, které se podílí na filmech Tima Burtona a vyrábělo loutky i pro film Fantastický pan Lišák, představí se také polské studio SE-MA-FOR, ve kterém vzniká špička současné nezávislé loutkové animace (filmy bratří Quayů, Suzie Templeton a dalších). Součástí programu zaměřeného na loutku bude také workshop výroby drátěné kostry pro filmovou loutku pod vedením předních českých loutkářů Milana Svatoše a Ondřeje Ziky.

V loňském roce AniFest premiérově uspořádal rozsáhlý program určený pro odborníky a profesionály z oblasti animovaného filmu. I na druhý ročník Visegrádského Exchange Fóra se chystají producenti z celé Evropy včetně zástupců českých studií (např. Maur Film, Animation People, Hafan Film, Anima). „Znovu se vrátí i někteří hosté, kteří AniFest navštívili už loni, například francouzští producenti Olivier Catherin nebo Christian Pfohl. Ten také stojí za úspěšným uvedením českého Fimfára do francouzské distribuce – první krok k této spolupráci byl učiněn právě loni na AniFestu. Velmi nás těší také úspěšný vývoj některých koprodukčních projektů, které se nám loni povedlo zprostředkovat,“ vysvětluje koordinátor Fóra Michal Procházka.

Na AniFest 2012 je již nyní možné se online akreditovat na stránkách www.anifest.cz a do konce března dokonce se slevou. 

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!