Když někdo umře, ještě to neznamená, že opravdu odešel. The Haunting of Bly Manor obměňuje představu o hororovém dramatu, přesto dokáže působit zničující silou

Když někdo umře, ještě to neznamená, že opravdu odešel. The Haunting of Bly Manor obměňuje představu o hororovém dramatu, přesto dokáže působit zničující silou80%

Netflix ve spolupráci s režisérem a scénáristou Mikem Flanaganem navázal na předchozí The Haunting of Hill House (2018) a ustavuje slibnou antologii komplexních hororových dramat.

 

Volné pokračovaní The Haunting of Bly Manor tedy přichází s novými postavami a novým sídlem s temnou minulostí, které jen vyčkává až bude moct znovu někoho pohltit. Mimochodem, podobně jako The Haunting of Hill House představuje určitou scénáristickou adaptaci literární tvorby, tentokráte sestavenou z několika děl amerického klasika Henryho Jamese. Zásadní rozdíl však přichází v žánrové rovině. Tam kde předchozí seriálová část dokázala poctivě a umně vyděsit, The Haunting of Bly Manor se daleko více upíná ke svým postavám a zpočátku nepřiznaně vypráví tragický příběh o lásce.

Rok 1987, mladá Dani Clayton (Victoria Pedretti) přijíždí na záhadné sídlo Bly ležící kdesi na britském venkově. S příslibem změny se rozhodne přijmout nabídku lorda Wingravea o opatrovnictví jeho osiřelé neteře Flory a synovce Milese. Masivní zdi gotického sídla však neskrývají pouze ztrápené a živé duše, ale hluboko uvnitř se nachází daleko temnější tajemství. Na první pohled a zprvu poměrně plytká duchařská zápletka však nabízí daleko více než siluety postávajících ozvěn minulosti zahlédnutelné bystrým okem či poskrovnu šokujících momentů. The Haunting of Bly Manor je totiž mnohem více než obyčejně děsivé drama s prvky hororu, nýbrž pečlivě vybudované a řemeslně vedené gotické drama plné komplexních a skvěle napsaných postav.

Přesto se není možné ubránit srovnání s předchozím The Haunting of Hill House, v němž byl titulní dům hlavním charakterem a středobodem celého vyprávění. A přestože sídlo v Bly dostává daleko více prostoru, než zmíněný Hill House ve výsledném dojmu funkčně nabízí pouze rámec zaměnitelného prostředí. Stěžejní důraz se tedy odvrací od záhadně sužovaného sídla na charaktery postav, které patří mezi překvapivě největší trumfy celé série. Až neuvěřitelně přívětivý kuchař Owen, starostlivá hospodyně Hannah a sarkastická, přesto sympatická zahradnice Jamie nejsou pouhým scénáristickým souborem vlastností a schopností. Totiž za každou postavou jsou vidět pečlivě napsané mikropříběhy a motivace doplněné přirozeným hereckým projevem.

Veškeré uznání však ani nejde nepřiznat režisérskému a scénáristickému dohledu Mikea Flanagana, který stál jako tvůrce už u první řady nebo filmové adaptace Kingova románu Doktor spánek (2019). Brilantní řemeslná práce sice nedokazuje kvalit celistvějšího a vrstevnatějšího The Haunting of Hill House, avšak stále se jedná o nadstandard na poměry dnešních produkcí hororových dramat. Předchozí spolupráce s kameramanem Michaelem Fimognarim dodávala sérii daleko více dynamiky, očistné katarze a vnitrozáběrového děsu. Jenže The Haunting of Bly Manor nestojí na žánrem hororu prověřených lekačkách ani šokujících odhaleních, přestože závěrečná trojice epizod k tomu může lehce vybízet.

Svým způsobem komorní (melo)drama se také následně skrze jednu ze svých postav samo nazve nikoliv duchařskou historkou, nýbrž příběhem o lásce a ztrátě, kterým bezesporu je. Pečlivě vystavěným a vedeným dramatem, v němž hororové prvky skvěle pomáhají dotvářet živelně přirozený fikční svět. Není tedy důvod jej od začátku odsoudit za svou žánrovou nepřesnost nebo dokonce snahu nedostát hororovějšímu podání předchozí série.

 
Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: The Haunting - Záhadné sídlo Bly

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!