Emily našla v Paříži spoustu klišé, ale také snovou atmosféru

Emily našla v Paříži spoustu klišé, ale také snovou atmosféru70%

Netflix na začátku října vypustil do světa očekávaný seriál od scenáristy Sexu ve městě Darrena Stara s Lily Collins v hlavní roli. Mladá marketingová manažerka Emily Cooper se vydává ze své rodné Ameriky do Paříže předat menší firmě, která nyní spadá pod její mateřskou, jiný pohled na jejich práci. Desetidílná série se sice zarputile drží spousty stereotypů, ale je to vizuální slast.

Hlavní hrdinka Emily se na rok se ocitá v naprosto odlišném prostředí a střetává se s jinými zvyklostmi ve všech částech svého života. Po příjezdu se zdá, že nebude všechno tak snové, jak se nejdříve zdálo. Francouzi jsou sice elegantní a mají vkus, ale podle všeho jsou také dost uzavření a jednoduše zlí, především co se nováčků týče.

Emily se snaží proniknout do kolektivu svým pozitivním přístupem, ale naráží téměř neustále. Jednou z pařížských radostí je pro ni její soused Gabriel (Lucas Bravo), s nímž se neustále sráží ve dveřích. Zanedlouho se také spřátelí s chůvou Mindy (Ashley Park) a už si nepřipadá tolik sama. Velkou součástí jejího života jsou samozřejmě sociální sítě, a tak si ihned po příjezdu založí instagramový profil @emilyinparis, aby s celým světem sdílela své dobrodružství v nejromantičtějším městě světa.

Scénář pro seriál měl na starost tvůrce Sexu ve městě Darren Star, takže není divu, že se nabízí srovnání s jeho nejznámějším počinem. Nejprve je třeba říct, že Emily není nový Sex ve městě v současnosti a jiném městě, ale to bychom snad ani nechtěli. Jde ale o poměrně dobrý obraz emancipace současných žen, jenže už nezvládá tak dobře zobrazovat jejich opravdové problémy a jednoduše jen klouže po povrchu. Boření jakýchkoli tabu se tak nedočkáte a spíše očekávejte přeslazené prostředí téměř neustále zalité sluncem. Všechno dobře dopadne a všechno se dá zachránit, prostě pohádka.

S tím souvisí nespočet klišé, které se vyskytují v celém příběhu a velké zvraty aby člověk pohledal. Postavy se jen těžko vymaňují ze své šablonovitosti a drží se zajetých stereotypů. Emily je klasická uřvaná optimistická Američanka, její kolegové jsou vážní a spíš odměření Francouzi, šéfka Sylvie (Philippine Leroy-Beaulieu) si na ni z principu zasedla, ale s krásným mladým sousedem si okamžitě rozumí. Někteří aktéři ale mají tendenci být osvěžující, i když se prostě nemohou vymanit ze zmíněné šablonovitosti.

Tohle všechno je potřeba vydržet až do čtvrtého dílu, kdy se na scéně objeví Camille (Camille Razat) a najednou se příběh alespoň malinko odchýlí od své klišovitosti a předvídatelnosti. Emily přestává být jen tou americkou holkou a konečně se začínají ukazovat alespoň nějaké rysy její osobnosti.

Tvůrcům se příliš nepodařilo vyhnout klišé, ale vizuálně je seriál příjemnou podívanou. Zdroj: vogue.co.uk

I tak ale výše zmíněné faktory dokazují, že se pařížská Emily řadí spíše mezi nenáročnou podívanou, a právě zde se nabízí otázka, zda je to pro vás plus, anebo právě naopak. Seriál je tedy spíše zábavným než jakýmkoli způsobem poučným výtvorem, který nejspíše nebudete sledovat vícekrát, jako třeba onen Sex ve městě, protože prostě nenabízí dostatek podnětů, nad kterými je možné se zamýšlet znova a znova. Příběh jednoduše postrádá punc nadčasovosti.

Když se ale konečně odkloníme od toho, v čem novinka jako Sex ve městě není, můžeme dojít k tomu, v čem Emily zajímavá a zábavná je. Hlavní postava je upřímná, odvážná a vtipná a Lily Collins prostě okouzlující. Příběh není, jak už bylo řečeno, nijak převratný, ale díky pár momentům budete prahnout po druhé sérii. Dostane módu, marketing, sociální sítě, trochu francouzštiny, pařížko-americkou náladu a nějaké ty lidské příběhy.

Kostýmy a obsazení pozvedají seriál o sto procent. Zdroj: Netflix

V čem tkví síla tohoto počinu je skvělé postihnutí atmosféry. Když vejdete s hlavní hrdinkou do malé pekárničky pod jejím bytem, úplně cítíte vůni čerstvého pečiva. Seriál je především vizuální podívanou, která hladí po duši. Jemné uličky, malé kavárny a bistra, velké parky, francouzská hudba a mezi tím vším Emily v úchvatných outfitech vyčnívajícími mezi ostatními. Obsazení hlavních postav se povedlo a pozvedá finální zážitek o sto procent. Nakonec vás tahle tak trochu předvídatelná klasika neurazí a rozhodně se bude řadit k těm hezčím věcem, které letos zhlédnete. Jak vysoko ji ale oceníte už bude záviset hlavně na osobních očekáváních.

Stopáž zhruba třiceti minut v deseti dílech činí z Netflixovské série jednohubku, kterou klidně slupnete za jedno odpoledne. Důležité je přežít první díly a nenechat se odradit. Ve finále nasajete Paříž všemi smysly a příběh běží i bez velkého vkladu vaší pozornosti. V současnosti si hlavně užijete, že aspoň v tom druhém světě všechno jede v normálních kolejích. Lidi sedí blízko u sebe na zahrádce kavárny, nemají roušky, všechno voní kávou a croissanty a nikdo neřeší, když si někdo na protějším sedadle v autobuse kýchne.

Foto: Vogue India

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Emily in Paris (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!