Lednicko-valtický hudební festival čeká jubilejní ročník. Nabídne originální spojení klasické a lidové hudby

Lednicko-valtický hudební festival čeká jubilejní ročník. Nabídne originální spojení klasické a lidové hudby 

Zájem o jubilejní ročník Lednicko-valtického hudebního festivalu předčil všechna očekávání. Do začátku zbývají ještě čtyři týdny, vstupenky jsou ale téměř vyprodané. Program nabídne osm koncertů, které originálním způsobem propojí klasickou a lidovou hudbu.

Lednicko-valtický hudební festival letos oslaví páté narozeniny. Jubilejní ročník začne již za necelé čtyři týdny, vstupenky jsou ale téměř vyprodané. Zahajovací akcí bude vystoupení slovenského držitele Platinové desky za své debutové album, Janoska Ensemble. Program nabídne osm koncertů spojujících klasickou a lidovou hudbu

„Chtěli jsme letos pro naše fanoušky objevit zcela nový, jedinečný hudební svět a jsem nesmírně rád, že lidé naši snahu vnímali a o koncerty je opravdu obrovský zájem. Čtyři týdny před zahájením festivalu je prodáno devadesát procent celkové kapacity, většina koncertů je zcela vyprodána nebo zbývá posledních několik volných vstupenek,“ uvedl umělecký a výkonný ředitel festivalu Jiří Partyka.  

Návštěvníci se letos mohou kromě tradičních prostor, jakými jsou zámek v Lednici, Valticích a Mikulově, těšit i na nová místa. Budou jimi například Rybniční zámeček, břeclavskou synagogu nebo lichtenštejnský zámeček Wilfersdorf v Rakousku. 

Vedle Janoska Ensemble nabídnou další koncerty soubory Ostrava Klezmer Band, Pavel Haas Quartet, Lobkowicz Trio, Ensemble FLAIR a Janáčkův komorní orchestr se sólisty Klárou Blažkovou, Václavem Hudečkem a Janem Rokytou.

Andrea Gonzáles Caballero. Foto: LVHF

Recitál ze španělské hudby uvede španělská kytaristka Andrea González Caballero, houslistka Markéta Janoušková představí společně s Cimbálovou muzikou Jiřího Janouška svůj projekt FolkloreClassic. O závěr festivalu se postará kapela Čechomor s Moravskou filharmonií Olomouc a dirigentem Janem Kučerou.

Na festivalu nevystoupí původně ohlášený Borusan Quartet. „S tureckou stranou jsme vedli celé léto jednání, aby toto vynikající kvarteto na festival přijelo, nicméně soubor nakonec s definitivní platností zrušil v souvislosti se situací vzniklou díky covid-19 všechna svá vystoupení až do konce tohoto roku,“ nechal se slyšet Partyka. Místo Borusan Quartet vystoupí Pavel Haas Quartet. 

Lednicko-valtický hudební festival se koná ve dnech 3. až 17. října.

Čechomor. Foto: Igor Paliatka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Státní zámek Lednice nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Státní zámek Lednice

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!