Tomáš Ráliš potřetí za sebou získal Cenu Evalda Schorma. Zaujal s původní hrou Spotřeba druhu

Tomáš Ráliš potřetí za sebou získal Cenu Evalda Schorma. Zaujal s původní hrou Spotřeba druhu 

Letošní Cenu Evalda Schorma získala hra Spotřeba druhu autora Tomáše Ráliše. Student pražské DAMU zvítězil potřetí za sebou.

V letošních nominacích na Ceny Evalda Schorma, kterou uděluje DILIA pravidelně již od roku 2001, v naprosté většině dominovala původní autorská tvorba. Do finále se nakonec dostalo 7 autorů se svými 8 texty. Tomáš Ráliš zkompletoval hattrick za dílo, které hledá lidskost ve světě, kde všechno dochází.

"Hořkou pilulku existenciálního environmentálního žalu jsem se pokusil obalit v čokoládě, ale bohužel už není, jak sami zjistíte, tak jsem použil trochu explicitního extrémního humoru. I tak ale dojde na krev, výstřely, lidské i gibonní slzy. Text je věnován všem, kteří se nebojí padnout, kteří hledají, doufají a nevzdávají se, takhle při konci civilizace," říká o svém textu Tomáš Ráliš.

Natálie Bočková (JAMU) se se svými hrami Na okraji vany Úsměvy šťastných lidí umístila na třetím místě. Druhé místo nebylo uděleno. Překladatelka Alice Světlíková (FFUK) získala za překlad hry vlámské autorky Hildy Vleugels Dvě čárky (Twee streepjes) speciální cenu za dramaturgický objev z oblasti LGBTQIA+.

"Gratuluji vítězi, že dokázal zopakovat svůj úspěch z předchozích dvou let. Tomáš Ráliš nám každoročně dokazuje, jaký potenciál v něm česká dramatická scéna má. Těším se na další jeho hry a věřím, že se nevidíme na předávání Ceny Evalda Schorma naposledy," říká Jan Barták, ředitel DILIA. "Rád bych také poblahopřál Natálii Bočkové, která nás překvapila hned dvěma vlastními původními hrami, a Alici Světlíkové ke speciální ceně za překlad," dodává.

Cenu Evalda Schorma uděluje každoročně agentura DILIA studentům divadelních škol za původní hru, dramatizaci nebo překlad hry do češtiny dosud nepřeložené. Základním cílem tohoto ocenění je podpora a motivace mladých autorů a překladatelů v jejich práci a snaha dostávat jejich díla z akademického prostředí do širšího divadelního kontextu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!