Karel Holas z Čechomoru: Na turné se přiblížíme zvuku připravovaného alba

Karel Holas z Čechomoru: Na turné se přiblížíme zvuku připravovaného alba 

Kapela Čechomor vyráží na akustické turné, které zahájí ve čtvrtek 2. července v Olomouci. Spolu s klasickou sestavou tentokrát vystoupí také její někdejší člen, harmonikář Radek Pobořil. Novinky o blížící se koncertní šňůře i chystané desce poodhalil jeden ze spoluzakladatelů formace Karel Holas.

Proč jste se rozhodli pro šňůru akustických koncertů namísto „plugged“?

Zvuk našeho turné jsme museli přizpůsobit nejen všem nařízením a omezením, na které jsme museli aktuálně reagovat, ale hlavně se tak blížíme zvuku nového alba, které teď připravujeme. Na turné s námi pojede náš harmonikář Radek Pobořil, který měl delší zdravotní pauzu, teď je fit a moc se těšíme, že si spolu po dlouhé době zahrajeme. Zvuk harmoniky k Čechomoru prostě patří.

Nabité turné po celé republice odstartujete zkraje července, hrát budete v komorních prostorách venkovních amfiteátrů, letních kin, ale i na netradičních místech, jako například ve vinařství nebo na nádvoří kláštera. Jak jste lokace vybírali?

Lokace jsme vybírali s ohledem na jejich atmosféru, aby byly přitažlivé hlavně pro naše publikum. Často jsou to místa, kde jsme dlouho nehráli a kam se těšíme a máme to tam rádi.

 


Jak jste trávili nedobrovolnou pauzu od živé produkce v období nouzového stavu?

Dobře jsme si odpočinuli a v květnu jsme šli do studia natáčet novou desku, kterou připravujeme k vydání na podzim.

Co o ní můžete prozradit?

O chystané desce toho zatím tolik prozradit nemohu. Co ale říct můžu je, že se budeme snažit vrátit se k původnímu zvuku Čechomoru. Po delší zdravotní pauze na desce spolupracujeme s Radkem Pobořilem, takže bude na co se těšit.

Pociťovali jste po částečném odeznění koronakrize abstinenční příznaky po živých vystoupeních?

Ano, po našem publiku a živém hraní se nám opravdu hodně stýskalo.

Vaším posledním albem je Nadechnutí z roku 2018, na němž má výrazné místo také dechovka. Nebáli jste se reakcí na zapojení žánru, který nese lehce pejorativní nádech?

Myslím, že to byl dobrý nápad pustit se do nového projektu s dechovkou. Lákalo nás delší dobu zkusit zase něco nového a pro nás neprobádaného. Naši fanoušci propojení s dechy přijali výborně, písničky si s námi na koncertech zpívají, a i to je dobré znamení, že se deska povedla.

Desku jste vydali ve čtyřech variacích, naposledy v akustické podobě, čímž se jí dostává podobné pozornosti jako Proměnám. Považujete nahrávku za druhý zlom historie kapely?

To nejsem schopen posoudit, ale je to další skvělá etapa Čechomoru, s výborným týmem v zádech. Poslední CD, které jsme natočili v dubnu při streamovaném koncertě, který jsme odehráli a podpořili Linku seniorů nadace Život 90, se jmenuje Nadechnutí akusticky a je posledním v boxu čtyř CD pod názvem Nadechnutí komplet. Tím se stal projekt Nadechnutí kompletním a bude žít dál svým životem nejen na CD, ale i na koncertech, na které všechny po dlouhé době moc rádi zveme.

Foto: Michaela Hermína

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!