Štěstí je krásná věc, stejnojmenný snímek je jen naivní průměrnou veselohrou

Štěstí je krásná věc, stejnojmenný snímek je jen naivní průměrnou veselohrou50%

Snímek Štěstí je krásná věc Jiřího Nováka je průměrnou nízkonákladovou komedií. Devadesátiminutová noční můra každého ekonomicky smýšlejícího jedince jen špatně skrývá PR a funguje jako zlatý důl pro product placement. Filmu se však nedá odepřít pár světlých bodů v podobě Petry Hřebíčkové a místy provázaného a vypointovaného děje.

Hlavní hrdinové komedie Štěstí je krásná věc, Čenda s Jendou, nemají na růžích ustláno. Oba jsou nezaměstnaní, Čenda má řadu dluhů a exekutoři si u nich doma podávají dveře. To vše ale během chvíle změní farářem požehnaný loterijní tiketVýhra 176 miliónů korun otevírá chudé dvojici dveře do světa neomezených možností. Ale zároveň k nim přivedla velký počet kamarádů, kteří by z výhry rádi ukořistili něco pro sebe. Přestože velkorysá výhra vztah dvojice naruší, nakonec zjišťují, že největší výhrou v životě je láska.

Průměrných komedií je v České republice za rok natočeno nejméně tucet. Snímek Štěstí je krásná věc mezi nimi vyčnívá vypointovaným dějem a absencí šovinismu (téměř). Rovněž nesází na sex a erotično. Zároveň je třeba ocenit, že v názvu nejsou zahrnuta slova „žena“, „muž“ či jejich varianty v plurálu. Ne že by si člověk však od titulku Štěstí je krásná věc sliboval mnoho. Název zní naivně až slaboduše a v tomto duchu se odvíjí i celý film.

Romantičtěji laděná verze Babovřesk či Kameňáku disponuje prvoplánovým, místy laciným, humorem, který však vně našich hranic funguje a je svým způsobem milován. Snímek je naladěn na buranskou notu a od toho se odvíjí i výčet postav. Vesnický gambler na podpoře Čenda touží po penězích, ale pro finance je ochoten maximálně mačkat tlačítka hracího automatu, jeho partnerka Jana není právě nejostřejší pastelkou v penálu, o kostel se stará kněz, který se zdá být větším hříšníkem než jeho zpovědníci. Do toho se kolem motá pár vesnických tet a prohnaný soused. Kontrast těchto vesnických hrdinů v pražských nóbl podnicích je doopravdy chvílemi humorný v dobrém slova smyslu. V prostředí vesnice, kde jsou veškeré charaktery až přehnaně omezené, však větší dávka nadsázky a komiky chybí. Snímek tak nepůsobí vtipně ale snad až smutně.

Pro všechny ekonomicky smýšlející diváky, kteří mají domácí finance v malíku, může snímek působit téměř zdraví škodlivě. Hlavní hrdinové s výhrou 176 milionů korun zachází jako s papírovými penězi z plastové prodejní kasy pro předškolní děti – žádný bankovní účet, štosy bankovek nastrkané v almaře, rozmařilé rozhazování. Člověk se tak nemůže ubránit myšlence: „To kdybych já vyhrál 176 miliónů korun, naložil bych s výhrou úplně jinak.“

Toto bezhlavé utrácení je však až příliš okatě podmíněno špatně skrytému PR. Snímek o pohádkovém zbohatnutí se totiž ukázal být zlatým dolem pro product placement. Je tam vše – automobilový salón, hotel, restaurace a různé jiné zážitky. Vždy s velmi dobře viditelným logem značky.

Světlým bodem celého díla je herecký výkon Petry Hřebíčkové, která ztvárnila hlavní ženskou roli Jany. Společně s Karlem Zimou tvořili až pateticky dojemný a odevzdaný pár, který baví po celou dobu snímku. Kladně se dá hodnotit i celková provázanost a vypointování příběhu. Společně s množstvím vděčné i originální komiky v podobě vulgárního hendikepovaného souseda připomínajícího Stephena Hawkinga je snímek Štěstí je krásná věc ucházející podívanou. Ale jen jednou a víc už ne. Děkuji pěkně.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Štěstí je krásná věc

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!