LFŠ: Bizarně uhrančivá dadaistická recese. Žáby bez jazyka experimentálně deformují představy o povaze lidského chování

LFŠ: Bizarně uhrančivá dadaistická recese. Žáby bez jazyka experimentálně deformují představy o povaze lidského chování30%

Slovenská režisérka a scenáristka Mira Fornay odhaluje osobitý a značně neuchopitelný pohled na dynamiku vztahových rolí a identit. Formální estetikou odkazuje na videoherní principy, avšak vcelku nešťastně.

Odloženou českou premiérou se snímek talentované autorky připomenul na letošním zkráceném ročníku Letní filmové školy, jíž se Fornay osobně zúčastnila. Nicméně i přes zkratkovitou debatu působí její nejnovější počin silně chaoticky, leč záměrně.

Již v její předešlé tvorbě (Můj pes Killer, Lištičky) můžeme pozorovat kombinaci absurdního dramatu a dadaismu, tedy jakéhosi zmatečného slepence bez logiky. V některých momentech dokonce připomíná inspiraci současnou řeckou divnou vlnu, avšak nedochází k uspokojivému rozřešení. Žáby bez jazyka navíc příběhovou konstrukcí iterace a zahraničním festivalovým titulem Cook F** Kill odkazují k názvu Live Die Repeat (v češtině Na hraně zítřka).

Ústředním tématem snímku se stává metaforický a značně stylizovaný konstrukt o partnerských vztazích, domácím násilí a nelogičnosti agrese. Nedalo by se ani hovořit o budovaném příběhu s živými postavami, když strukturně snímek jasně upomíná videoherní principy a koncepce.

Hlavní hrdina Jaroslav (Jaroslav Plesl) se pohybuje ve vymezeném světě maloměsta, potkává generované postavy bez hlubšího charakteru, pro něž plní soubor převážně na sebe navazujících úkolů. Na první pohled znatelná zápletka o starostlivosti a záchraně dětí však vytváří pouze rámec nelogického chaosu, který, ač konstruován úmyslně, nedosahuje potřebné reflexe a zamýšlené výpovědi.

Inspirační stylizace videoherní estetikou je značně patrná nejen při absenci jakéhokoliv děje či smyslu chování postav, nýbrž i ve formálním provedení. Vtahující kamera Tomáše Sysla (Toman, Bourák) tedy často přímo sleduje postavy zpoza jejich zad podobně jako v některých videoherních titulech.

Po smrti hlavního hrdiny se značně vertikálně oddaluje a uvozuje načtení předchozí pozice před tragickým skonem. V obou případech citelná inspirace videoherními principy funguje jako vcelku neúčinná a chaoticky přednesená scenáristicko-dramaturgická opora.

Neotřelý autorský námět a provedení, které nahlíží problematiku rodinných vztahů, agrese a domácího násilí, je zajisté hodné dlouhých debat a reflexi, avšak pro normálního a nenáročného diváka naprosto nepřístupné. Za tvůrčím šílenstvím Miry Fornay se jednoznačně ukrývá hlubší význam a poselství, cesta k němu je ale více než obtížná.

Foto: LFŠ

Názor informuji.cz: 30%

Kdy a kde dávají film: Žáby bez jazyka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!