V DOXU vystoupí hiphopové duo Aigel. V České republice se objeví vůbec poprvé

V DOXU vystoupí hiphopové duo Aigel. V České republice se objeví vůbec poprvé  

Hned na začátku října Prahu osvěží hiphopová formace Aigel, která u nás vystoupí vůbec poprvé. Koncert dvojice spojující ruské rapované pasáže s elektro hudbou a provokativními klipy doplní i moderovaná diskuze s ukázkami tvorby.

Centrum současného umění DOX přiveze do České republiky vůbec poprvé odvážné hudební duo Aigel. To ve své tvorbě spojuje silné texty navazující na osobní příběh Ajgel Gajsiny a hiphop a elektronický sound Ilji Baramiji. V Doxu zahrají společně s českou skupinou WWW Neurobeat

"Duo Aigel se nebojí odvážného a ironického náhledu na současnou realitu Ruska, nebojí se zpívat v ruštině a tatarštině, bourá klišé hip hopu. Koncerty Aigel jsou osobní výpovědí silné ženské individuality, vokální performance na vlně rytmické raveparty,“ přibližuje formaci Viliam Dočolomanský, programový ředitel pro živé umění Centra DOX.  

„Skládali jsme hudbu a žili ve velmi uzavřeném systému. Vnější svět jsme vůbec nepotřebovali, ale najednou jsme od něj dostali přes držku,“ popisuje tatarská básnířka a hudebnice Ajgel Gajsina příběh svého přítele, který byl před pěti lety odsouzen ke třem letům vězení za pokus o vraždu. Podle Aigel se však jednalo o obyčejnou rvačku bez vážných zranění.  

Osobní tragédii a intenzivní zážitky ze soudní síně a návštěv věznice promítá ve básnické sbírce Soud a také v hudbě - v debutovém albu 1190, jež Ajgel a Ilja společně složili na dálku. Název znamená počet dnů, které její Ajgelin tehdejší přítel Temur strávil ve vězení.  

Aigel. Foto: archiv Centra současného umění Dox

S návratem partnera z vězení duo opustilo téma odnětí svobody, jejich loňské a zatím poslední album s názvem Эдем (Eden) ovšem dokazuje, že jejich tvůrčí potenciál rozhodně není vyčerpán. Hudební podklad je v porovnání s agresivnějším debutem jemnější a melodičtější a písně svou repetitivností připomínají folklorní nápěvy.  

DOX navíc koncert doplní o setkání, které o den dříve divákům dá možnost moderované diskuze s ukázkami. Program pod názvem Dox Live kromě Aigel přiveze mezi říjnem a prosincem i další umělecké osobnosti s originálním rukopisem, jejichž tvorba reflektuje současnou společnost. Jedná se například o multimediálního skladatele a vizuálního režiséra Francka Vigrouxa z Francie nebo legendární performerku Iben Nagel Rasmussen z Dánska. 

Foto: DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

DOX Centrum současného umění nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: DOX Centrum současného umění

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!