Vzpomínky Ivany Lomové na normalizační Prahu. Přehlídku fotorealistických maleb hostí DOX

Vzpomínky Ivany Lomové na normalizační Prahu. Přehlídku fotorealistických maleb hostí DOX 

Centrum současného umění DOX otevřelo výstavu fotorealistické malířky Ivany Lomové, která nese název Ve městě. Více než polovina ze tří desítek děl nebyla dosud vystavena a jedná se o autorčinu zatím nejrozsáhlejší výstavu. Inspirována je hlavně jejím dětstvím a vzpomínkami na vyrůstání v Praze, které se otiskují do současné podoby hlavního města.

Šedesátiletá malířka a ilustrátorka Ivana Lomová žije celý život v pražských Střešovicích. V osmdesátých letech začínala jako kreslířka a ilustrátorka. Přispívala ilustracemi do novin a časopisů, společně se svou sestrou Lucií ilustrovala například komiks pro děti s názvem Anča a Pepík. Od devadesátých let se věnuje olejomalbě, konkrétně fotorealismu. Její poslední výstava proběhla v roce 2015 v Galerii Václava Špály.

Ivana Lomová, Ve městě. Foto: DOX, Jan Slavík

Výstava samotná je rozdělená do čtyř místností. První tři místnosti jsou tmavé a zachycují spíše detaily budov, fasád či interiéry veřejných budov, které autorka ráda zobrazuje, například finanční úřad nebo čekárnu u lékaře.

Poslední část je světlá, otevřená a najdeme zde obrazy zachycující celé domy či ulice. „Výstavu jsme schválně pojali tak, aby se procházelo tmavými 'kamrlíky' do jakéhosi nádvoří, což má symbolizovat otevření se města," uvádí malířka.

Ivana Lomová, Janovského, 2013. Foto: DOX, Jan Slavík

Obrazy ve tmavé části jsou nasvíceny přesně tak, jak je zobrazené světlo uvnitř malby. Svět uvnitř obrazu nás tak vtahuje dovnitř a máme pocit, jako bychom se na zobrazených místech skutečně nacházeli. 

Ivana Lomová, Byty, 2020. Foto: DOX, Jan Slavík

Leitmotivem je rekonstrukce vzpomínek na Prahu v období normalizace, na staré prostředí Prahy, které nám pomalu ale jistě mizí před očima. Obrazy vznikají pořízením velkého množství fotografií, které autorka později roztřídí v ateliéru a nechá se jimi inspirovat.

Nejsou však vždy zcela reálné, na obrazu Pater Noster autorka například změnila a zvýraznila osvětlení, které se tam ve skutečností nenachází. Na obrazech ulic jsou zase domy poskládány vedle sebe tak, jak se to autorce zdálo vhodnější. Takové obrazy, jaké maluju, nikde nevyfotíte,“ poznamenává. 

Ivana Lomová, Čekárna II, 2018. Foto: DOX, Jan Slavík

Vystavené malby jsou jak staršího, tak nového data, ale dohromady tvoří jeden celek, který rozhodně stojí za to vidět na vlastní oči. Výstava trvá až do 27. září.  

Foto: DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

DOX Centrum současného umění nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!