Kissing Booth 2: Zábavná temperamentní komedie pro náctileté ztrácí na atraktivitě příliš dlouhou stopáží

Kissing Booth 2: Zábavná temperamentní komedie pro náctileté ztrácí na atraktivitě příliš dlouhou stopáží60%

Dvacetiletá herečka Joey King se v roli barvité a energické Elle představila již ve druhém díle Stánku s polibky. I přes dobře vykreslené postavy, pozitivní atmosféru filmu a situační komiku je film pro teenagery příliš dlouhý a rozvláčný.

V prvním díle The Kissing Booth z roku 2018 se hlavní hrdinka Elle (Joey King) zamiluje do Noaha (Jacob Elordi) a polibek v líbacím stánku vyústí v zakázaný románek. Noah je totiž bratrem jejího nejlepšího kamaráda Leeho (Joel Courtney), který se vztahem zásadně nesouhlasí. Elle tak musí volit mezi přátelstvím a láskouNedávno na Netflixu vyšel druhý navazující díl adolescentní komedie pro teenagery a mladé dospělé Stánek s polibky 2 (The Kissing Booth 2). Ve filmu režiséra a scénáristy Vinceho Marcella tentokrát ztřeštěná Elle zkouší vymyslet, na jakou vysokou se přihlásit po střední škole – na Harvard, kde studuje její přítel Noah nebo na Kalifornskou univerzitu v Berkeley, o které již dlouhá léta sní se svým nejlepším kamarádem Leem. Do toho se snaží udržet vztah na dálku s Noahem, který žije pět tisíc kilometrů daleko, nepokazit složité přátelství s Leeem a potlačit svůj zájem o nového atraktivního spolužáka. Zajímavostí je, že snímek byl kromě kalifornského Los Angeles v USA natáčen i v Jihoafrické republice v Kapském městě.

Dobrou zprávu je, že Stánek s polibky je slibnou předzvěstí toho, že žánr pro náctileté se pomalu ale jistě snaží oprostit od kýčovitého schématu komedií z prostředí středních škol – kliky, roztleskávačky, maturitní plesy, večírky s červenými pivními kelímky, životy studentů nepřesahující zdi školy, infantilní drama, afektované dívky, scénáře na jedno brdo a překombinované intriky. Snímek Stánek s polibky 2 představil sympatickou temperamentní hrdinku Elle a školní kliky odsunul do pozadí. A co víc, představuje život v celistvější a reálnější podobě. Podobný a v tomto smyslu pozitivní je i film pro náctileté The DUFF.

Velmi atraktivní je na snímku celkový dynamický a humorný náboj a atmosféra. Ztřeštěná Elle baví obecenstvo svými trapasy, přešlapy, bláznivými nápady a přebytkem energie. Jen stěží se dá uvěřit, že jde o tu samou herečku, která si v minulém roce zahrála hlavní roli v krimi dramatickém seriálu Odhalení (The Act), který byl natočen podle skutečných událostí.

Na pováženou je celková délka snímku – 132 minut. Na teenage žánr jsou dvě a čtvrt hodiny doopravdy moc, a i přes všechny klady, se člověk v poslední třetině snímku nemůže ubránit sledování hodinek. Místy je film až příliš uměle natahovaný a rozvláčný. Jako dílo o devadesáti minutách by fungoval pravděpodobně lépe. Přes sto třicet minut stopáže divák odpustí mistrovským kouskům našlapaným akcí, ale u oddechové teenagerovské komedie takto dlouhá délka filmu nepřináší žádné ovoce.

Ani tentokrát si Netflix neodpustil trochu LGBT dramatu, pro což je americký online poskytovatel filmů milován i kritizován. Kritizován právě z toho důvodů, že v originální Netflix produkci je LGBT tematika často natlačena na sílu – hlavně aby to tam bylo. Příkladem nuceného vsunutí tématu je právě i snímek Stánek s polibky 2. Pro děj a celkovou pointu neměli dva zamilovaní středoškolský mladíci žádný větší účel. Byla to pouze taková epizoda, neškodná, ale kritikům Netflixu to poskytlo další munici. I v kontextu příliš dlouhé stopáže by nebylo od věci zvážit, co ve filmu být musí, a co je jen nadbytečná třešnička na dortu, leckdy trpká.

Na rozdíl od prvního dílu, který byl o něco víc prvoplánový, má navazování větší potenciál zabodovat i u dospělých diváků právě pro zápletku, která se více vzdálila od prostor střední školy a pozitivní tón filmu plný humoru.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Stánek s polibky 2

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?