Doksy lákají na zbrusu novou zámeckou expozici, muzeum Čtyřlístku i letní pohodu na březích Máchova jezera

Doksy lákají na zbrusu novou zámeckou expozici, muzeum Čtyřlístku i letní pohodu na březích Máchova jezera 

V Doksech na Českolipsku se na konci června poprvé v historii otevřela prohlídková trasa zámku Doksy. Expozice sází na zdejší valdštejnskou historii a moderní multimediální prvky. Ve druhém patře zámku na vás čeká i interaktivní muzeum slavného komiksu Čtyřlístek, v jeho okolí pak řada dalších zajímavostí v čele s Máchovým jezerem.

Při prohlídce zámku, kterou si vychutnáte podle svého vlastního tempa bez průvodce, vás jako první ohromí monumentální Rytířský sál s nádhernými lustry, gobelíny, replikami historického nábytku a dřevěným kazetovým stropem. V dalších místnostech objevíte audio nahrávky, četné tablety s historickými fotografiemi i texty, bývalou valdštejnskou knihovnu či neobvyklé tříplátnové kino, v němž se prostřednictvím vtipného vyprávění historických postav vystupujících z obrazu seznámíte s Valdštejny a jejich životem na zámku.

Rytířský sál na zámku v Doksech. Foto: Andrea Morkusová

O patro výš na vás čeká zámecká koupelna, multimediální kreslící plátno či nově vytvořené zámecké divadlo s projekcí, které zde ale nikdy dříve v historii nebylo. K vrcholům expozice patří i replika původního Grafického kabinetu a dochovaná kaple. V jednotlivých místnostech jsou kromě tabletů k dispozici i qr kódy pro zobrazení dalších informací. 

Na prohlídku zámeckého okruhu si vyhraďte dostatek času – na prozkoumání celé expozice budete potřebovat minimálně dvě hodiny, bez problémů v ní ale strávíte i mnohem delší dobu. Ve vybraných termínech se zde odehrávají i večerní kostýmované prohlídky s divadelními herci Divadýlka na dlani z Mladé Boleslavi. Často velmi vtipné scénky inspirované zdejší valdštejnskou historií vás zaujmou i neobvyklým spojením hraných částí a klasičtějšího výkladu plného zajímavostí.

Zámek Doksy. Foto: Andrea Morkusová

Máte-li děti, určitě nezapomeňte zavítat i do zdejšího muzea Čtyřlístku, které nově sídlí ve druhém patře zámku. Přivítají vás známé postavičky Myšpulína, Bobíka, Fifinky a Pindi i pestrá paleta aktivit, při kterých zabavíte potomky všech věkových kategorií. 

Muzeum je totiž koncipováno jako velká herna, v níž najdete interaktivní prvky, kostky na hraní, dostatek inspirace i místa na malování, Bobíkův boxovací pytel či promítání slavných příběhů. Nejen dospělé pak zaujmou bohaté informace o vývoji komiksu od prvních čísel až do současnosti, sběratelských suvenýrech, zvláštních vydáních, poštovních známkách, filmu i mnoha dalších zajímavostech kolem slavné čtveřice kamarádů. 

Muzeum Čtyřlístek. Foto: Andrea Morkusová

A proč vlastně najdete Čtyřlístek právě zde? Není tajemstvím, že předobraz komiksu našel jeho tvůrce Jaroslav Němeček právě v Doksech a v jejich blízkém okolí: Třeskoprsky jsou Doksy, Blaťák je Máchovo jezero a Bezzub nedaleký hrad Bezděz. Zbývá-li vám čas, vezměte děti i na procházku po naučné stezce Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku.

Svou návštěvu můžete spojit i s některou z četných kulturních akcí v zámeckém parku – po celé léto se zde konají koncerty, festivaly, akce pro děti, zámecké slavnosti či letní kino. Na aktuálně pořádané akce se podívejte zde.

V přízemí zámku najdete infocentrum a místní galerii, která až do konce srpna hostí výstavu dalšího českého fenoménu – stavebnice Merkur z bohaté sbírky Jiřího Mládka. Uvidíte vlaky, závodní či hasičská auta, letadla, ruské kolo nebo třeba tzv. brněnského draka. Vše z kovových součástek, šroubků a matiček, které si oblíbilo již několik generací dětí. Nechybí ani interaktivní exponáty a tvořivá dílna, ve které se bez rozdílu zabaví děti i dospělí. 

Výstava Merkur. Foto: Andrea Morkusová

Po prohlídce zámeckého areálu nezapomeňte na procházku za dalšími zajímavostmi města – uvidíte náměstí s kostelem sv. Bartoloměje, který ukrývá jednu ze tří existujících kopií vzácné Černé madony, Památník Karla Hynka Máchy s expozicí slavného básníka, rybníkářství i četnými výstavami či lesopark se sochami pohádkových lesních bytostí. K návštěvě láká i zoopark Berousek a nedaleké kino Máj od slavného architekta Ještědu Karla Hubáčka. Celý výlet jsme pro vás připravili zde.

Pokud vám v našem článku stále ještě něco chybí, máte samozřejmě pravdu. Návštěva Doks by nebyla kompletní bez Máchova jezera, které láká romantické duše i milovníky koupání a letních radovánek. Na výběr máte z několika pláží s jemným pískem, jež můžete objevit třeba z paluby výletní lodě Hynek, která v letní sezóně staví šestkrát denně na každé z nich nebo při okružní jízdě lodí Máj.

Úvodní foto: Andrea Morkusová   

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!