Máchovo jezero, Doksy

Máchovo jezero

Doksy, Valdštejnská

1
Není tu akce, kterou Máchovo jezero pořádá? Přidej ji

Dnešní Máchovo jezero nechal založit Karel IV. v roce 1367 pod názvem Velký rybník. Je největším rybníkem Libereckého kraje a osmým největším v Česku. První pláž však byla na jeho břehu zřízena až v roce 1928 a nedlouho předtím na jeho hladinu vyjel první motorový parníček Greif. Jezero i celé okolí je neodmyslitelně spojeno s postavou Karla Hynka Máchy, který zdejší kraj opakovaně a rád navštěvoval. Od roku 1945 již Velký rybník natrvalo nese jeho jméno.

Dnes Máchovo jezero slouží především k rekreaci. Koupání je možné na čtyřech oficiálních plážích: Hlavní pláži a Klůčku v Doksech, v aquaparku ve Starých Splavech a na pláži Pod Borným, kde se nalézá i kemp. Na všech plážích si je možné zapůjčit lodičky a šlapadla a obdivovat tak krásu okolí i z vodní hladiny. Tu brázdí i lodě Máj a Racek vyjíždějící v letní sezóně na okružní plavby a menší loď Hynek, která zajišťuje pravidelnou lodní přepravu se zastávkami na všech plážích. Z hladiny jezera vyčnívají dva ostrůvky (Kachní ostrov a Myší zámek), na které je však vstup zakázán.

Proč právě sem: největší umělá vodní plocha v Libereckém kraji s písčitými plážemi zasazená do překrásné přírody okolních kopců, borových lesů a pískovcových skal.

Foto: Andrea Morkusová



Máchovo jezero a okolí - aktuální program a vstupenky

Další akce v okolí Cyklotrasy v okolí
vytisknout

Máchovo jezero na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Máchovo jezero: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!