Téměř dokonalá tajemství: Partnerské drama dělá čest originálu a přináší překvapivé zvraty v každé minutě

Téměř dokonalá tajemství: Partnerské drama dělá čest originálu a přináší překvapivé zvraty v každé minutě80%

Německá verze prostorově skromného snímku Téměř dokonalá tajemství překvapila svojí dynamičností, propracovaným dějem a komediálními či dramatickými prvky. Diváka držela v napětí do poslední minuty.

Nová německá komedie s příměsí partnerského a milostného dramatu režiséra a scenáristy Bory Dagtekina pod názvem Téměř dokonalá tajemství představuje zdánlivě prostou skupinku čtyř kamarádů z dětství a jejich poloviček. V zápalu dobré nálady se přátelé rozhodnou, že svoje telefony položí doprostřed stolu a všechny zprávy, vzkazy, e-maily i telefonáty po čas večeře veřejně přesdílí celému osazenstvu. Zprávy hlasitě přečtou, hovory zapnou na hlasitý odposlech. Má jít pouze o jakýsi zábavný experiment. Problém je, že mobilní telefony o nich ví víc, než si sami připouští. Znají tajemství, druhé životy, drobné i větší lži, milenky i milence, a každý u stolu má kus nějakého toho másla na hlavě.

Nevinná hra je nejprve velkou legrací, jak však čas běží, začnou chodit zprávy, které nikdo se svými přáteli a partnery sdílet nechce. Roztočí se tak kolotoč šílených situací, omylů a trapasů, někomu u stolu bude nepříjemně horko a brzo bude už horko úplně všem. Složení jednotlivých párů už možná nebude stejné, jako při příchodu na přátelskou večeři.

Největší předností této spíše černé komedie, kterou je třeba nadnést hned v úvodu, je propracovanost příběhu do nejmenších detailů. Všichni ze skupinky mají svá tajemství. Nejedná se však pouze o nevěru, což by byl prvoplánový námět. Druhé životy zúčastněných jsou pestré a vylézají na povrch v překvapivých momentech. Zdánlivě největší provinilci vyváznou relativně snadno a ti nepravděpodobní se ukážou být největšími hříšníky. Přesto až do závěrečných titulků není nikdo z nich v suchu a snímek nepřestává diváky překvapovat zamotanou pavučinou mezilidských vztahů.

Na začátku může u diváka převládat lehká skepse. Dvouhodinová konverzace u stolu během jedné večeře? To zní jako reklama na prášky na spaní. Tvůrci si však dokázali skvěle pohrát s atmosférou celého filmu. Situační komika střídá napětí, drama udobření a zjevné pravdy vítají netušený detail. Podobně tomu bylo i v další skvělé německé konverzačce A co třeba Adolf.

Ve filmu se herci prezentovali opravdu skvělými výkony. Občas i vidíme prvky stand-up komedie, obzvlášť ze strany mužů, což kvalitě snímku neubírá, právě naopak. Jedná se v podstatě o takové divadlo, kdy scéně vévodí velký jídelní stůl a na něm přesně sedm mobilních telefonů. A hádanka na závěr – jeden "černý Petr" má mobily dva. Přijdete na to, o koho se jedná dřív, než film skončí?

Originální dějová linka smaozřejmě pochází od Paola Genoveseho a jeho italského snímku Naprostí cizinci z roku 2016. Španělé téma zpracovali ve filmu Perfectos desconocidosz roku 2017 a Francouzi v roce 2018 přišli s obdobnou verzí pod názvem Le Jeu. Cizince můžeme vidět i na tuzemské divadelní scéně, konkrétně v Divadle Na JezerceUvidíme, jestli do sbírky přibude i česká filmová verze psychologické černé komedie. Pokud anodoufejme, že bude vydařená alespoň tak, jako ta německá.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Téměř dokonalá tajemství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!