Švandovo divadlo chystá premiéry klasických děl, ale i upírskou romanci a provokativní tituly o klimatu a #MeToo

Švandovo divadlo chystá premiéry klasických děl, ale i upírskou romanci a provokativní tituly o klimatu a #MeToo 

Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světová premiéra původní hry Srpnové světlo, adaptaci orwellovského románu 1984, světově úspěšné drama kombinující severskou detektivku i upírskou romanci Ať vejde ten pravý a také dva provokativní tituly věnované aktuálním tématům dnešní doby - klimatické změně a dozvuku vlny #MeToo. Švandovo divadlo láká na novou sezónu plnou novinek.

Cyrano z Bergeracu

Sezónu otevře klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přepisu Martina Crimpa. Českého přebásnění, které vzniklo exkluzivně pro Švandovo divadlo, se ujala oceňovaná překladatelka Ester Žantovská. V nové adaptaci díla Edmonda Rostanda se tvůrci vydávají směrem minimalistickým, upouští od alexandrínu a k divákovi chtějí promlouvat prostřednictvím volného verše i rapu.

Crimp ve svém brilantním přepisu obnažuje moc, kterou mají ti, kteří vládnou slovem: moc vytvářet novou podobu reality, moc manipulovat. Slovo je tu tak prostředkem, který dokáže zažehnout lásku i nenávist. Premiéra hry v režii Martina Františáka je plánovaná na 24. října.

Zabíjejte popírače klimatických změn

V listopadu se mohou diváci těšit na titul Zabíjejte popírače klimatických změn. Inscenace se zaměří na aktuální palčivé téma nezastavitelné síly klimatických změn a nepružností politických a společenských rozhodnutí. Aktuální hra australského dramatika Davida Finnigana inspirovaly černé komedie Quentina Tarantina, rétorika Ala Gora a klenotnice populární hudby. 

"Finniganova hra se strefuje do všech skupin názorového spektra, takže není další ekologickou agitací, nýbrž satirickou komedií, která odkrývá sílu médií a sociálních sítí a jejich vliv na mínění mnohdy krvelačné veřejnosti," říká dramaturg David Košťák.

Muž vlastní penis, vagina vlastní ženu

Další listopadovou novinkou bude premiérové uvedení hry Muž vlastní penis, vagina vlastní ženu autorů Petra Boháče, Miřenky Čechové a Martiny Kinské, inspirovaných myšlenkami rakouského filosofa Otty Weiningera.

"Dnes je většina jeho misogynských názorů pro západní společnost naprosto nepřijatelná. Ale co když přistihneme diváka, že s nimi navzdory jejich 'nepřipustitelnosti' tu a tam vlastně souhlasí?" ptají se tvůrci. Petr Boháč a Miřenka Čechová, dvě vůdčí osobnosti umělecké skupiny Spitfire Company, patří dnes ke špičce českého fyzického, experimentálního a tanečního divadla. Jejich inscenace vždy nabízejí originální pohled a skrze nápaditou provokativnost často nabourávají mainstreamové představy a stereotypy.

Srpnové světlo

Další premiéru Švandovo divadlo nabídne v lednu 2021. Původní česká hra Srpnové světlo přenese diváky do skalistých hor ledového severu. Dva muži, žijící v opuštěném statku po rodičích, nepotřebují zdánlivě nikoho a nic. Jenže se objeví dívka, uprchlice naplněná jasem. Je možné pro vlastní naději a štěstí udělat ve dne věci, na které se bojíme v noci jen pomyslet…? Text pro herecký soubor napsal umělecký šéf Švandova divadla a režisér Martin Františák.

1984

Další slavný román uvede Švandovo divadlo v únoru. Tektokrát přijde na řadu slavný Orwellův vizionářský román 1984. Mnohé z motivů, například všudypřítomné obrazovky, které vedle vysílání propagandy současně občany snímají a kontrolují, se přesto zdály být dlouho z oblasti sci-fi. 

"A dnes takové obrazovky nosíme po kapsách a s podivuhodnou ochotou skrze ně poskytujeme informace současným Velkým bratrům," poznamenává režisér Dodo Gombár.

Adamova jablka

Letos v dubnu měla proběhnout premiéra hry Adamova jablka, kvůli pandemii ovšem musela být přesunuta. Diváci se hry, která je adaptací stejnojmenného filmu Anderse Thomase Jensena, dočkají až na konci dubna příštího roku. Tato černá komedie završuje trilogie divadelních adaptací severských filmů Kdo je tady ředitel? a Kurz negativního myšlení. A patrně i nejostřejší komedií, jakou kdy diváci ve Švandově divadle uvidí.

Ať vejde ten pravý

Sezónu uzavře na konci května 2021 premiéra hry Ať vejde ten pravý, vyprávění mistrně balancující na pomezí severské detektivky, upírské romance a psychologického dramatu. Hrdiny příběhu jsou dvě děti. Oskar je osamělý chlapec, kterého ve škole šikanují. Dívenka Eli se přistěhuje naproti, přes den nikdy neopouští byt a nechodí do školy. Dva malí vyděděnci se spřátelí a jejich pouto den ode dne sílí, zatímco sousedstvím otřásá série brutálních vražd.

Předprodej vstupenek na novou sezónu začíná ve středu 13. května 2020.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Natálie Řehořová, Marie Štípková a Anna Stropnická. Foto: Alena Hrbková
 

Mohlo by se ti líbit...

Švandovo divadlo nabízí i další akce

Místo konání: Švandovo divadlo

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!