Ředitel české pobočky HBO Europe Michal Mizera: Aktuální stav nás nepřipravené nezaskočil

Ředitel české pobočky HBO Europe Michal Mizera: Aktuální stav nás nepřipravené nezaskočil 

Pandemie koronaviru a opatření proti jeho šíření významně ovlivňují také filmový a televizní průmysl. Streamovací služby ale díky aktuální plošné karanténě zažívají naopak příznivé období. Jak na aktuální situaci zareagovala televizní síť HBO, jež je na tuzemském trhu už čtvrtstoletí, a její VOD platforma, prozradil ředitel české pobočky HBO Europe Michal Mizera.

Zaznamenali jste s příchodem pandemie rapidní nárůst sledovanosti VOD? 

Aktuální mimořádný stav přeje online službám, a to platí i pro nás. Ať už z pohledu větší sledovanosti u stávajících zákazníků nebo i počtu nových předplatitelů – jak v B2B, tak i v přímém prodeji HBO GO. 

Snížilo HBO GO na základě výzvy Českého telekomunikačního úřadu kvalitu obrazu za účelem redukce datových toků?

Jelikož se naše aktivity netýkají pouze trhu v České republice, ale i v zahraničí, na žádost Evropské komise velmi pečlivě monitorujeme náš datový tok, abychom nekladli zbytečné nároky na síť. Zároveň se nám v současné době daří udržovat kvalitu streamu, na kterou jsou naši zákazníci zvyklí. 

Posilujete naopak technický stav streamovací platformy, která nyní kvůli karanténě může být přetížena?

Pokud jde o infrastrukturu HBO GO, tak na ní musíme pracovat neustále. Nezáleží na tom, jestli jde o zvýšený zájem z důvodu premiéry poslední řady seriálu Hra o trůny, české premiéry seriálu Bez vědomí, nové řady Westworldu nebo aktuálního mimořádného stavu, který panuje mimo naše domovy. Současná situace je jedním z mnoha momentů, kdy zaznamenáváme dramaticky zvýšený zájem o služby HBO a HBO GO, proto to není stav, který by nás nějak zaskočil nepřipravené.

Z důvodu přerušení natáčení či produkce některých seriálů posouváte plánované premiéry, například hvězdně obsazené drama Mělas to vědět je přesunuto na podzim. Očekáváte, že se bude nabídka nových sérií i nadále omezovat?

Aktuální situace postihla takřka celý filmový a seriálový průmysl, nejen naši originální produkci, a tak ve světle těchto událostí lze očekávat, že se některé seriály nebo i filmy ostatních televizí nebo filmových studií se budou i nadále přesouvat. Pokud se však podíváme na objem produkcí, které jak letos, tak loni vznikaly na základě zvýšeného zájmu o streamovací služby a spuštění nových služeb, tak je asi zbytečné mluvit o omezování. Spíše dojde k rozmělnění už i tak nahuštěné produkce do delšího období.

Chystá se HBO jako kompenzaci za aktuální nedostatek nové tvorby posílit nabídku starších kinematografických děl?

HBO je už od nepaměti spojené s kvalitní filmovou produkcí a uvedením nových titulů co nejdříve po kinodistribuci. To platí i nadále při akvizici nových titulů. Zároveň neustále pracujeme na rozšiřování filmové a seriálové nabídky nehledě na aktuální situaci. Jedním z příkladů může být uvedení všech filmů Harryho Pottera a Fantastických zvířat loni v prosinci nebo aktuální uvedení takřka všech filmů z Marvel Cinematic Universe. 

Samozřejmě, že se na HBO GO dostávají i starší filmy, jako je například Forrest Gump, další filmy s Tomem Hanksem, 8 mm s Nicolasem Cagem nebo třeba Top Gun a Mission Impossible s Tomem Cruisem. Ale ve srovnání s aktuálnějšími filmy MCU, Harrym Potterem, popřípadě filmovými novinkami jako Tenkrát v Hollywoodu, patří tyto starší tituly spíše pro skalní fanoušky podobných žánrů.

Kvůli koronaviru je opožděna produkce speciálu ke kultovního sitcomu Přátelé. Ví se už alespoň přibližně, kdy by ho mohli fanoušci spatřit na obrazovkách?

Myslím, že vzhledem k situaci je vcelku těžké odhadovat aktuální stav filmových a seriálových produkcí ve světě. To platí i pro speciál seriálu Přátelé. Pevně ale věřím, že obnovení produkcí je po uvolnění aktuálních opatření prioritou pro nás všechny ve filmovém a seriálovém průmyslu. 

S opatřeními vůči onemocnění covid-19 jste také dočasně přerušili nahrávání českého dabingu. Jsou domácí diváci zvyklí spíše na české znění, nebo preferují titulky? 

Snažíme se, abychom stále udržovali výbornou kvalitu dabingu, kterým jsme my Češi vcelku proslulí. To platí i pro kvalitu českých titulů. Obě formy této lokalizace jsou velmi populární, těžko ale mluvit o trendech. Na HBO GO se nám schází různé cílové skupiny uživatelů s různými formami distribuce a věkových kategorií. Jsou to dvě rovnocenné možnosti a každá z nich má řadu výhod a i úskalí. 

Hezkým příkladem může být Taková moderní rodinka – ačkoli cílová skupina takového seriálu by mohla preferovat pouze titulky a dabing by nevyhledávala, tak je celý seriál opatřený pouze dabingem. Je to především z důvodu poměrně košatých a dlouhých dialogů, které by se jednoduše nedaly „učíst” ve formě titulků. 

Jak to nyní vypadá v českém rybníčku produkce HBO? 

V rámci české originální produkce HBO pracujeme na dalších projektech, kterými bychom chtěli navázat na podzimní úspěch nového seriálu Bez vědomí. Mezi ně bezpochyby patří dokument Postiženi muzikou o kapele The Tap Tap. 

Těžko říci, kdy uděláme všichni tlustou čáru za pandemií a řekneme: „Je to za námi.“ Pokud se ale podíváme na novinky, které nás aktuálně čekají, tak můžeme zmínit Mrs. America s Cate Blanchett v hlavní roli, Miliardy (Billions), aktuální Utíkej (Run) nebo minisérii I Know This Much Is True (Bludné kruhy) s Markem Ruffalem, kterou uvedeme v květnu.

Rád bych upozornil ještě na jeden vynikající dokument z produkce rumunského HBO, Kolektiv, který máme v aktuální nabídce VOD. Jde o navýsost aktuální téma z prostředí korupce ve zdravotnictví. Diváci se také mohou těšit na další evropskou originální produkci. Španělské HBO natočilo drama Patria, které pojednává třeba o baskické separatistické organizaci ETA. Seriál vznikl na motivy celosvětového bestselleru Patria, tedy Vlast. 

Naše nordická pobočka také připravila do vysílání několik titulů. Těšit se můžeme například na Beartown, opět sérii, která vznikla na motivy úspěšné knihy Fredrika Backmana, v Čechách známé pod titulem Medvědín. Podzim bude tedy nabitý skvělými novými tituly včetně očekávané novinky Undoing (Mělas to vědět) s Nicole Kidman a Hughem Grantem v hlavní roli. 

Foto: HBO Europe

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!