Velikonoce v lockdownu: tipy na zdařilé filmy o životu Ježíše Krista

Velikonoce v lockdownu: tipy na zdařilé filmy o životu Ježíše Krista 

Letošní jarní svátky strávíme v uzávěře, jež je ideální dobou na zhlédnutí snímků, na které běžně nezbývá čas. Během Velikonoc můžete zvolit tematické filmy zabývající se osudem Ježíše Nazaretského – ať už pojaté standardně, nebo lehce nekonvenčně. Podívejte se na náš výběr.

Poslední pokušení Krista

Vyhraďte si tři hodiny a pusťte si film podle rozsáhlého románu Poslední pokušení řeckého spisovatele Nikose Kazantzakise, který u pravoslavné církve vyvolal značné pozdvižení – označila jej za rouhačské dílo poškozující evangelium. Neméně odvážná je adaptace režiséra Taxikáře a Vlka z Wall Street Martina Scorseseho vzniklá v roce 1988, v níž titulní postavu ztvárnil Willem Dafoe. Nejen tomuto snímku jsme se věnovali v podcastu KulTýden

 

V několika zemích byl film zakázán, francouzští katolíci dokonce zapálili kino, kde byl promítán. Snímek totiž zobrazuje Ježíše jako obyčejného smrtelníka, který má vedle dobrých i špatné vlastnosti a bojuje se svým libidem.

Život Briana

Montypythonovská satira z konce sedmdesátých let vypráví o Ježíši (zde jeho sousedovi Brianovi, kterého celý jeho život zaměňují s pravým mesiášem) s pořádnou dávkou ironie a nadsázky.

Panna Marie v den jeho narození vyběhne s třemi králi jako s podomními prodejci, nejoblíbenější zábavou lidu je kamenování vyvrhelů a Pilát Pontský neumí správně artikulovat – to je jen malý výčet spousty gagů, které se staly téměř legendárními, stejně jako závěrečná píseň Always Look on the Bright Side of Life, která zní Golgotou v den Kristova ukřižování. Film je k vidění na streamovací platformě Netflix.

Umučení Krista

Divácky náročný a vizuálně velmi bohatý snímek v režii a se scénářem oscarového tvůrce Mela Gibsona z roku 2004 se zaměřuje pouze na Kristovo utrpení během posledních hodin jeho života se sporadickými retrospektivními scénami.

Vzhledem k množství naturalistických detailů Ježíšova trýzněného těla a znázornění jeho psychiky těsně před ukřižováním není tento více než dvouhodinový film pro každého. Mezi nepříliš známými evropskými herci v obsazení vyčnívá italská hvězda Monica Bellucci coby Máří Magdaléna.

Jesus Christ Superstar

Sváteční odlehčení nabízí filmová verze muzikálu libretisty Tima Rice a skladatele Andrewa Lloyda Webbera, autora hudba k Evitě či Fantomu opery.

Snímek v režii Normana Jewisona z roku 1973 přesně zapadl do ducha doby svého vzniku – stylizován je coby rock opera se zpívajícími a tančícími hippies z Broadwaye s dlouhými hřívami a rozevlátým oblečením, čímž také vzbudil kontroverze. V devadesátých letech uvedlo někdejší pražské divadlo Spirála na svých prknech adaptaci s Kamilem Střihavkou, Danem Bártou a Bárou Basikovou v hlavních rolích.

Evangelium svatého Matouše

Nechvalně proslulý italský filmař Pier Paolo Pasolini natočil v roce 1964 provokativní snímek, který sice doslovně přebírá pasáže z jednoho ze čtyř evangelií, tím ale jakákoli historická přesnost končí. Velmi volně interpretoval příběh Krista coby marxistického revolucionáře, který se ve filmu odehrává v kulisách zaostalého jihoitalského venkova.

Nepřehlédněte ani naše tipy na nejzajímavější křížové cesty v České republice, nebo výběr pozoruhodných knižních titulů s biblickou tematikou

Willem Dafoe ve snímku Poslední pokušení Krista. Foto: Universal Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!