Želary, Matěj Ruppert a Všechno co v nás zkurvili komunisti. Nabízíme kulturní tipy na úterý 7. dubna

Želary, Matěj Ruppert a Všechno co v nás zkurvili komunisti. Nabízíme kulturní tipy na úterý 7. dubna 

Zasmějte se na cizím neštěstí s filmem Dokud nás svatba nerozdělí, pusťte si drama Želary, zasměje se s Matějem Ruppertem nebo u grotesky z NodFlixu Všechno co v nás zkurvili komunisti. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz

Moje kino live: Dokud nás svatba nerozdělí

Koronavirová krize odložila svatební obřady a nešťastní budoucí novomanželé hledají nové termíny. Může být ale hůř, což dokládá bláznivá komedie Dokud nás svatba nerozdělí. Profesionální svatební agentura má za úkol zorganizovat dokonalou luxusní svatbu na francouzském zámečku ze 17. století. Jak už to tak ovšem bývá, představy je těžké naplnit a pokazit se může ale opravdu cokoli. Komedie od režisérů filmu Nedotknutelní (2011), potěší zejména ty diváky, kteří si libují ve škodolibosti.

Želary na Youtube - Filmy česky a zadarmo

Youtubový kanál Filmy česky a zadarmo nabízí zdarma pod heslem Doma seď a zachraň svět další české filmové hity. Od 7. dubna zde budou moci diváci zhlédnout drama Želary, které je uvede do doby okupace a protektorátu. Hlavní hrdinka Eliška je nedostudovanou lékařkou, která je spolu s chirurgem Richardem a doktorem Chládkem zapojena do domácího odboje. Ve chvíli, kdy jim hrozí pronásledování gestapem, Elišku ukryje bývalý pacient Joza, kterému Eliška díky transfúzi zachránila život, uprostřed divoké přírody v horské vesničce Želary.

Ivo Kahánek – Příběh klavíru

Světově uznávaný klavírní virtuóz Ivo Kahánek vystoupí také online, koncert bude živě přenášet mall.tv přímo ze secesní koncertní síně Základní umělecké školy Frýdek-Místek. Svým vystoupením v době karantény podpoří organizaci ŽIVOT 90. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost poslechnout si jednoho z nejlepších současných českých pianistů.

Matěj Ruppert baví z karantény

Zpěvák a příležitostný herec Matěj Ruppert, člen skupiny Monkey Business, na svém Facebookovém profilu zveřejňuje pravidelné performance z karantény. Představuje se jednou jako maďarský tanečník, nebo jako italský šéfkuchař, jindy zas jako španělský expert na hygienu. Jeho krátká vystoupení baví až k slzám, posuďte sami.

NoDFlix - Všechno co v nás zkurvili komunisti

Jsou mladí, umělecky činní, progresivní levičáci, kteří mají na všechno názor. Co se ale stane, když je nikdo nebude poslouchat? Třeba zabarikádují scénu NoDu, kde vyhlásí vlastní republiku ve jménu pravdy a lásky. A nekompromisně si vezmou to, co jim patří.

Komunismus deformoval charaktery, kapitalismus selhal a demokracie pokulhává. Divadlo NoD bude vysílat radikální autorskou politickou féerii, ve které čtyři pravdoláskaři bojují divadlem. Představení jsme v minulosti hodnotili, přečtěte si naši recenzi.

Foto: MH_project

Muchova epopej z Městského divadla Brno

Městské divadlo Brno se připojuje k dalším kulturním institucím, které zpřístupňují své inscenace. Divadlo nakouklo do svých záznamů a postupně jednotlivá představení přidává do online streamů. Na jejich Youtube kanále tak budete moci v nejbližší době zhlédnout Muchovu epopej.

Inscenace zobrazuje dobu konce 19. století, v němž se český umělec snažil prosadit jak v pařížské umělecké společnosti, tak v Americe, aby nakonec stejně zjistil, že je pevně zakořeněn ve své vlasti. Na jevišti se potká s okouzlující herečku Sarah Bernhardt, malířem Luďkem Maroldem i Marií Chytilovou, Muchovu celoživotní lásku, kterou si umělec po dlouholeté známosti vzal za ženu. Nechte se unášet strhujícím příběhem o muži, který se za svého života nedočkal spravedlivého uznání.

Národní Galerie Praha

Národní Galerie Praha se hlásí také online. Již jsme informovali o online kolekci Národní galerie v Praze, v níž nechybí Panna od Gustava Klimta, Růžencová slavnost Albrechta Dürera či Amorfa: Dvojbarevná fuga Františka Kupky. Nyní galerie rozšiřuje svůj digitální obsah o virtuální prohlídky, živé přenosy z výstav a expozic a plánuje také workshopy online.

Speciální formát s názvem „Do you have a minute?“ představí jednotlivá významná díla ze sbírek NGP. Sledujte například livestream Krásné madony, Kurt Gebauer a nebo si počkejte na zítřejší Livestream: Staří mistři. Sledujte také naše pravidelně aktualizované tipy na online sbírky a virtuální prohlídky galerií a muzeí.

Čtěte ve španělštině básně Federica Garcíi Lorcy a další díla v cizích jazycích

Institut Cervantes zpřístupnil výběr básní Federica Garcíi Lorcy ve španělštině. Poetické dílo vám tak může pomoci si osvěžit nebo doučit se tento libozvučný temperamentní jazyk. Nouze není ale ani o francouzskou literaturu, Francouzský institut nabízí možnost stažení francouzských knih zdarma a přístup do své e-knihovny nabízí i Goethe-Institut Prag.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na pondělní tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

Foto: MH_project

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!