Dekameron 21. století, koncert Vídeňských filharmoniků a válečný Pianista. Nabízíme kulturní tipy na pondělí 6. dubna

Dekameron 21. století, koncert Vídeňských filharmoniků a válečný Pianista. Nabízíme kulturní tipy na pondělí 6. dubna 

V pondělí se můžete podívat, co se skrývá pod hladinami oceánů, ucelit si znalosti o zdravém životním stylu díky novému e-booku či se dojímat u válečného oscarového snímku Pianista. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Svědek (1985) se divákům nabídne na HBO GO

V pondělí 6. dubna 2020 vypustí HBO GO třicet pět let starý americký thriller s názvem Svědek. Toto kultovní kriminální drama vypráví o tvrdém poldovi ze staré školy (Harrison Ford), který za každou cenu ochraňuje život malého chlapce, který se stal jediným očitým svědkem vraždy, uprostřed naprosto cizího světa náboženské sekty amenitů. Oscarový snímek byl natáčen převážně v Pensylvánii v komunitě Lancester, kde se Amišové skutečně nacházejí. Štáb musel kvůli snímku dokonce nechat zavést elektřinu, po skončení filmování elektřinu však opět odpojili a místo uvedli do původního stavu.

 

Nový e-book o zdravém životním stylu Týnky @tojídlo

Kristýna Skalická na svém instagramovém účtu @tojidlo radí, jak si osvojit zdravý životní styl bez extremismů a s občasnou čokoládou. Nejdůležitější základ sepsala do stručného a přehledného e-booku za lidovou cenu. Cílem textu je ukázat směr, jak si osvojit rozumný a dlouhodobě udržitelný způsob myšlení, jak o jídle smýšlet. Kniha je určena pro ty, kteří si chtějí ucelit informace o výživě, neví, jak si sestavit jídelníček, hledají tak těžko definovatelnou rovnováhu, bojují se začínáním a selháváním. Část tržby z e-knih autorka věnuje na podporu aktivit v rámci současné koronavirové situce. E-book můžete zakoupit na tomto odkazu.

Dekameron 21. století – co večer, to příběh

Nezisková organizace Storytelling se rozhodla pojmout nouzové nařízení vlády jako dlouhé zimní večery  minulých časů. Každý den od 19:00 na svoji facebookovou stránku nahrají půlhodinové video mluveného slova. Co večer, to jiný příběh až do konce koronavirového řádění. Součástí tohoto Dekameronu 21. století se můžete stát skrze tento odkaz.

Online přednáška Oceány - život na pokraji kolapsu

Oceány pokrývají většinu zemského povrchu a pro život na naší planetě hrají klíčovou roli. Přesto se lidstvu téměř povedlo je zničit toxickým znečištěním, nadměrným odpadem, težbou, lodní dopravou, změnou klimatu a plastovým odpadem. Skupina Greenpeace je aktivní v mnoha sférách a mimo jiné se aktivně stará i o světová moře a oceány. Před více než deseti lety nevládní organizace navrhla systém mořských rezervací na valných mořích, jejichž funkce by byla ochrana těch nejcennějších částí oceánů. Letos bude projekt obhajován na půdě OSN. Při té příležitosti v rámci edukace veřejnosti pořádá česká odnož Greenpeace online přednášku s diskuzí s jedním z předních českých odborníků. Přednáška začíná v 18:00 a trvá hodinu a půl. Link na přednášku bude přidán na tuto událost.

 

Premiéra koncertu Vídeňských filharmoniků z Macaa na ČT art

ČT art na měsíc duben výrazně posílil počet pořadů i celkové schéma, aby se do našich domovů dostalo víc kultury, která je momentálně silně postrádána. „V době, kdy se všechny koncertní sály, divadla i kluby zavřely a lidé přišli o možnost autentických kulturních zážitků, rozšiřujeme naše stávající vysílání právě o tento typ pořadů. V nejbližších týdnech nebude prakticky ani jeden večer na ČT art bez koncertu, divadelní inscenace či opery,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Minulý pátek umělecká odnož České televize odvysílala přímý přenos představení Hvězda s Evou Holubovou, který se stal nejsledovanějším přímým přenosem v historii vysílání kulturní stanice. Tento rekord můžete překonat například na vysílání premiéry koncertu Vídeňských filharmoniků z Macaa v pondělí 6. dubna.

Válečné drama Pianista na Nova Cinema

Jako možný program na pondělní večer se nabízí kultovní válečný film Pianista zasazený do události roku 1939. Polák Wladyslaw Szpilman je skvělý pianistou a uznávaným interpretem Chopinových skladeb. Film začíná v okamžiku, kdy se ve varšavském rádiu rozezní první tóny Chopinova Nokturna v C# v podání Szpilmana. V roce 1939 je Polsko napadeno německými vojáky, kteří se přesouvají do hlavního města Varšavy. Wladyslawowi je v té době 28 let. Židovská komunita začne být téměř okamžitě utlačována. Pianistova rodina doposud žila důstojným životem, ale teď se musí podřít ponižujícím pravidlům – dochází jim suroviny a musí na rukou nosit znak Davidovy hvězdy. Situace se stále zhoršuje, rodina je donucena prodat obrazy, stříbro, nábytek, a nakonec i Szpilmanovo milované piano. Největší ránou je však vydané nařízení, že všichni lidé židovského původu musí být umístěni do uzavřeného areálu s vysokými neproniknutelnými zdmi, místo, které vstoupí do dějin jako Varšavské ghetto. Dramatický životopisný snímek obdržel hned tři sošky Americké filmové akademie. Jednu vyhrál Roman Polanski za režii, další našla místo v rukou Ronalda Harwooda za adaptovaný scénář a třetího Oscara vyhrál Adrien Brody za hlavní roli Wladyslawa Szpilmana. Válečný snímek můžete vidět od 20:00 na Nova Cinema.

 

Čtverečkovaný papír na tři způsoby

Připomenout si můžete hry, ke kterým není potřeba víc než papír a tužka. Na čtverečkovaném papíře se mohou dva hráči pomocí koleček a křížků utkat v Piškvorkách. O něco složitější strategii vyžaduje hra Námořní bitva, která je určena rovněž pro dvojici. Hra se hraje na čtverci o rozměrech 10x10 kostek, horní okraj je nadepsán písmeny A-J, sloupec čísly 1-10. Každý z hráčů si zakreslí rozmístění vlastních lodí a v dalších tazích se snaží zneškodnit ty soupeřovy. Poslední tip na hru již není omezen počtem hráčů. Hra Město, jméno testuje slovní zásobu. Šest sloupečků je nadepsáno titulky město, jméno, rostlina, věc a body. Pokud je vymyšlené slovo mezi hráči ojedinělé, získává za něj hráč 10 bodů, pokud se shoduje se soupeřovým slovem, získávají oba 5 bodů, pokud kolonka zůstala nevyplněná, nepřičte si hráč žádný bod. Vyhrává hráč s nejvyšším počtem bodů.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na páteční tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!