Oceňovaná Země medu se vrací, zahajovací snímek Jednoho světa je možné znovu zhlédnout online

Oceňovaná Země medu se vrací, zahajovací snímek Jednoho světa je možné znovu zhlédnout online 

Když do Země medu vtrhne rodina kočovníků a poruší její základní pravidla, poslední chovatelka divokých včel v Evropě musí zachránit včely a obnovit přírodní rovnováhu. Dokument o symbióze člověka s přírodou, oceněný na festivalu v Sundance a nominovaný na Oscara, se vrací do distribuce. Země medu bude znovu zpřístupněna na portálu DAFilms.

Hatizde Muratova žije s churavou matkou ve vesnici uprostřed odlehlé horské oblasti na Balkáně, nemají silnice, elektřinu ani tekoucí vodu. Hatizde je poslední z dlouhého rodu chovatelů divokých včel a pracně si vydělává na živobytí sběrem malých dávek medu a jejich prodejem v nejbližším městě vzdáleném pouhé čtyři hodiny chůze. Její pokojný život obrátí vzhůru nohama příjezd potulné rodiny se řvoucími stroji, sedmi bujarými dětmi a stádem dobytka.

Hatidze se ke slibované změně staví optimisticky, ale netrvá dlouho a propukne střet, který odhaluje zásadní napětí mezi přírodou a člověkem, harmonií a nesouladem, zneužíváním a udržitelností.

Makedonsko-turecký dokument Země medu byl exkluzivním zahajovacím snímkem letošního festivalu Jeden svět. Poté, co byl festival přerušen v rámci opatření přijatých z důvodu zamezení šíření koronaviru, byly vybrané snímky Jednoho světa včetně filmů Země medu dočasně promítány online na portálu DAFilms. A tam se Země medu vrací, pro velký zájem je zpřístupněna omezená online distribuce. Za poplatek bude film dostupný od 26. března do 2. dubna.

Země medu je magický titul, který jako by vracel našemu životu ztracenou perspektivu a pokoru před věcmi, které nás přesahují. Živelná síla obrazů i hrdinky má v přívalu úzkosti bezmála terapeutický účinek

šéf filmové distribuce Vít Schmarc

Celovečerní debut dokumentaristů Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevské je překvapivě humorný, byť drsný i něžný portrét křehké rovnováhy mezi lidstvem a přírodou, o pohled na rychle mizející způsob života a nezapomenutelné svědectví o vytrvalosti jedné ženy.

Země medu byla oceněna jako Nejlepší dokument na festivalu v Sundance, kde získala i Zvláštní cenu poroty za kameru a Cenu pro výjimečný přínos. Na cenu Americké akademie Oscar byl snímek nominován hned dvakrát – v kategorii dokumentu i jako nejlepší mezinárodní film.

Foto: Ljubo Stefanov

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!