Rozhovor s režisérem a scenáristou Jakubem Kronerem filmu Love, který právě míří do našich kin

Rozhovor s režisérem a scenáristou Jakubem Kronerem filmu Love, který právě míří do našich kin 

Když se mluví o „love“, nemusí jít nutně o lásku, může jít i o peníze. A o obojí jde také v novém akčním milostném dramatu ze současné Bratislavy nazvaném Love, který do českých kin vstoupí 12. ledna. Ve filmu, který se stal diváckým hitem nejen roku 2011, kdy po říjnové premiéře vede už několik týdnů návštěvnost slovenských kin, hrají nejobsazovanější slovenští herci současné generace Michal Nemtuda, Kristína Svarinská a Jakub Gogál. Jednu z rolí ztvárnila i zpěvačka Tina, v Čechách známá jako moderátorka, dále se ve filmu objeví herci Ľuboš Kostelný či Roman Luknár. Ústřední píseň k filmu nazpívala Dara Rolins.   

Byl jsi překvapený z diváckého ohlasu a nečekaně vysoké návštěvnosti svého debutu Bratislavafilm?

Bratislavafilm jsem začal točit jen tak, pro vlastní potěšení, ale po jeho dokončení jsem věřil, že bude divácky úspěšný. Chtěl jsem ukázat, že téma je často silnější než zpracování a že mladí diváci se chtějí dívat na filmy ze současnosti. Konečný velmi vysoký výsledek návštěvnosti mě ale mile překvapil.

Čím podle tebe především zaujal?

Podle mě autenticitou. Ten film ukazoval jistou skupinu lidí, o kterých se u nás filmy netočí, a proto vyvolal diskusi. A to je pro film důležité.

Love je film z podobného prostředí, příběh se ale posunul více do roviny love story. Jak vznikal a rozvíjel se nápad s tímto filmovým projektem?

Původně jsem chtěl natočit film z úplně jiného prostředí a doby, ale na konci práce na Bratislavafilmu, když se dostal do kin, mi bylo trochu líto, že jediný film pro mladé lidi musí vypadat takhle amatérsky. Později, když jsem zjistil, že se žádné filmy pro mladé lidi netočí, jsem dostal nápad vytvořit klasický film o jedné současné generaci, love story na pozadí všech současných problémů, jako je hledání práce, drahé pronájmy, korupce na vysokých školách, špatně placené zaměstnání a málo peněz. Scénář vznikl za jeden měsíc minulý rok

Jak sis vybíral spolupracovníky a herce?

Při tvorbě scénáře jsem myslel na konkrétní herce, které jsem znal, a nakonec se mi je podařilo získat pro role, které jsem pro ně napsal. Takže kdyby do toho někdo z nich nešel, asi bych nehledal náhradu, ale film prostě netočil. Co se týká štábu, tak jsme měli štěstí, že jsme našli skvělé lidi. Mnozí z nich spolupracují až doteď, což znamená, že jsme si rozuměli. Základ pro mě byl, aby tam nebyli lidé, kteří vnášejí do práce stres a chaos, ale kteří si rozumějí.

O čem je především film Love?

Především o lásce. Nebo o jejích různých podobách, jako je láska k penězům, ke stylu života, přátelská láska a hlavně partnerská láska. Všechny tyto podoby jsou jakoby v počátku, s patřičnou dávkou naivity. Ukazují takový mezistupeň mezi pubertou a dospělostí. Takový mladý člověk má své ideály, sny, které jsou často nereálné a naivní, ale přitom jednoduché a krásné. Je to obraz určitého životního období, kdy se člověk dokáže kvůli lásce velmi změnit

Jak se podle tebe žije mladým lidem v Bratislavě? Co je zajímá a co jim chybí?

Nerad mluvím za mladé lidi obecně, protože v Bratislavě žijí různí mladí lidé, kteří mají různé cíle a hodnoty, ale budu mluvit za sebe a své okolí. Myslím, že se tu žije rychle, draze a těžce. Ideály musí jít často stranou, protože mladí lidé musí řešit existenční otázky. Chybí jim možnost alternativy, ať už na školách, které by potřebovaly nejednu změnu ve struktuře, ale také v práci, které je málo. Proto je mnoho vysokoškoláků nezaměstnaných, kteří pokud mají štěstí, tak se uplatní v zahraničí a když ne, tak si myslím, že se trápí doma. V Bratislavě je nastavený životní styl jako v jiných evropských městech, ale bohužel jen cenově. A mladým lidem chybí především chuť to změnit

Vedle práce na filmu máš také jiné zájmy spojené s filmovými a televizními projekty. Studoval jsi animovanou tvorbu. Čemu se teď aktuálně věnuješ?

Minulý rok jsem dokončil bakalářský stupeň na VŠMU v Bratislavě na katedře animované tvorby a od té doby se věnuji přípravě animovaného seriálu. Tento rok na jaře se mi podařilo dát dohromady několik skvělých lidí a pracujeme na animovaném sitkomu pro dospělé, který by se měl dostat do vysílání TV JOJ letos v zimě. Půjde o dvacetiminutové díly, takže v podstatě co do délky dělám jakoby další celovečerní film, akorát animovaný. Na tomhle projektu pracuju jako autor scénáře, vizuální podoby hlavních postav, režisér, střihač a animátor 

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!