Vedení francouzské filmové akademie odstoupilo. Příčinou jsou nominace pro film Romana Polanského

Vedení francouzské filmové akademie odstoupilo. Příčinou jsou nominace pro film Romana Polanského 

Jen několik dní před slavnostním předáváním filmových cen César odstoupilo vedení francouzské filmové akademie. Příčinou jsou spory ohledně nominací pro snímek Romana Polanského.

Ve čtvrtek 13. února byla oznámena hromadná demise vedení Académie des Cérars, francouzské filmové akademie. Čelní představitelé Asociace pro propagaci kinematografie (Association pour la promotion du cinéma), která filmovou akademii spravuje, se rozhodli odstoupit kvůli sporům o nominaci snímku J’accuse Romana Polanského.

Rozhodnutí rezignovat bylo dle předsedy akademie Alaina Terziana přijato jednomyslně všemi jednadvaceti odstupujícími, mezi nimiž jsou např. režisér a scenárista Robert Guédiguian, kritik a filmař Gilles Jacob či herečka Tonie Marshall. Demise by podle Terziana měla umožnit kompletní obnovu vedení.

Předmětem sporů mezi částí veřejnosti a filmovou akademií se stalo dvanáct nominací pro snímek J’accuse, pojednávající o nechvalně známé Dreyfusově aféře, z dílny francouzsko-polského režiséra Romana Polanského. Problémem ovšem není samotný film, nýbrž osobnost jejího tvůrce.

Ve Spojených státech je Polanski stíhán kvůli styku z nezletilou, a to již od roku 1977. V listopadu loňského roku vystoupila s obviněním fotografka a herečka Valentine Monnier, kterou měl režisér znásilnit, když jí bylo osmnáct let, tedy v roce 1975. K incidentu mělo dojít v Polanského chatě ve švýcarském Gstaadu. Polanského advokát všechna obvinění odmítl.

Monnierová obvinila režiséra právě v době, kdy mířil do kin snímek J’accuse; ten poté doprovázela řada protestních akcí před promítacími sály. Vášnivé reakce následně vyvolalo i dvanáct nominací na prestižní cenu César. K reformě akademie vyzvali v příspěvku otištěném 10. února v deníku Le Monde i čtyři stovky francouzských umělců, mezi nimi kupř. režisér Michel Hazanavicius či herci Omar Sy a Léa Sédoux.

Nové vedení

K hromadné demisi vedení filmové akademie se na twitterovém účtu vyjádřil i francouzský ministr kultury Franck Riester. Podle něj by si akademie, jež není financována z veřejných prostředků, měla zachovat svou nezávislost a měla by reprezentovat francouzskou kinematografii v celé její rozmanitosti.

„Během tohoto přechodného období jsem požádal Národní filmové centrum (Centre national du film), aby podpořilo akademii při přípravě nových stanov, a to po konzultaci s dotčenými odborníky i v souladu s jejími zásadami.“ (F. Riester, Twitter)

Současná krize mění pohled na francouzskou filmovou akademii, která byla vytvořena v roce 1976 a po vzoru amerických Oscarů oceňuje nejlepší snímky uplynulého roku. Letošní, již čtyřicáté páté předávání filmových cen se uskuteční v pátek 28. února v pařížském sále Pleyel. Uvádět je bude komička a herečka Florence Foresti.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!