Nablýskané vozy a monokly. Geniální přítelkyně dozrála do vylepšeného scénáře a dějového spádu

Nablýskané vozy a monokly. Geniální přítelkyně dozrála do vylepšeného scénáře a dějového spádu85%

HBO vrací na obrazovky seriálovou adaptaci literární senzace Geniální přítelkyně. Druhá série, kterou nyní premiérově uvádí, pokrývá novelu Příběh nového jména z tetralogie italské autorky skrývající se pod pseudonymem Elena Ferrante.

Po osmi epizodách věnujících se dětství a ranému dospívání dvojice přítelkyň, které televizní síť HBO odvysílala na konci roku 2018, diváky druhá série vrací do slunné Neapole přesně v momentu, kdy skončil závěrečný díl té první – tedy do večera, kdy se jedna z hlavních protagonistek Lila vdala za hochštaplera Stefana Carracciho.

Od zdánlivě titěrných problémů malých dívenek se dvě blízké, ale povahově naprosto rozdílné kamarádky v nové části dostávají k podstatně závažnějším rozhodnutím a činům.

Přemýšlivá a poněkud zdrženlivá Elena neboli Lenu, kterou ztvárnila herečka Margherita Mazzucco, dokončuje se sebezapřením střední školu a lehce závidí své čerstvě provdané přítelkyni Lile (Gaia Girace), jež je na rozdíl od Lenu přímá a kurážná, její na první pohled lepší život zajištěné středostavovské paničky. Lila se však potýká nejenom s majetnickým a horkokrevným manželem, ale i s podrazem ze strany svých příbuzných, kteří se spřáhli s místní mafiánskou rodinou Solarových.

Seriál hned v úvodních dvou epizodách značně zvedl úroveň v mnoha ohledech. Posun směrem nahoru je znatelný především ve vytříbenějším scénáři a ladnějším ději, jenž plyne přirozeněji než topornější předchozí řada.

To vše doplňuje pečlivá kamera se střihem, které zároveň výstižně zachycují atmosféru Itálie šedesátých let. Nablýskané vozy, honosné oděvy a elegantní účesy coby symboly poválečné konjuktury země ostře kontrastují s prašnými neapolskými ulicemi plnými udřených matek a jejich vřískajících potomků, jejichž úděl tolik děsí emancipovanou Elenu a do něhož nedobrovolně padá Lila, která svou budoucnost stvrdila uzavřeným sňatkem.

Nezbývá než doufat, že následující série podle zbývajících dvou knižních dílů se kvalitou udrží stejně vysoko.

První dvě epizody Geniální přítelkyně jsou k vidění na streamovací službě HBO GO od 11. února. Platforma uvede premiérově další dva díly z celkových osmi vždy po týdnu.

Foto: HBO

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!