Harley Quinn: Podivuhodné proměny napříč dekádami

Harley Quinn: Podivuhodné proměny napříč dekádami 

Postava Harley Quinn, šílené padoušské hrdinky, je známá především v podání americké herečky Margot Robbie z filmů Sebevražedný oddíl a novinky Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn). Stvořena byla však již v 90. letech minulého století a za tu dobu prošla mnoha podobami – filmovými i komiksovými.

Harley Quinn je oblíbenou fiktivní komiksovou antihrdinkou stvořenou mezi zdmi amerického vydavatelství DC Comics scénáristou Paulem Dinim a kreslířem Brucem Timmem. Objevuje se ve filmové tvorbě i seriálech.

Dr. Harleen Frances Quinzel

Než se zrodila šílená Harley Quinn, antihrdinka, Jokerův parťák a milenka v jednom, existovala pouze doktorka Harleen Frances Quinzel. Harleen pracovala jako psycholožka v Arkhansaském ústavu v Gotham City, kde byl Joker držen jako pacient. Harley mu propadla. Přesto jí Joker často zrazuje. V komiksech se přátelí s Poison Ivy a objevuje se i po boku Catwoman. Její jméno tvoří slovo „harlekýn“, což je komický sluha svého pána z italské commedie dell’arte z období renesanční Itálie. Ačkoliv je po většinu času po Jokerově boku jako doslovný harlekýn, je i členkou několika týmů – Sebevražedného oddílu, Birds of Prey a Gotham City Sirens.

Batman (1992)

Světlo světla spatřila postava Harley Quinn poprvé v roce 1992 v animovaném seriálu Batman. V seriálu o čtyřech sériích se ochránce města Gotham pokouší zastavit všudypřítomné zlo a bojuje s padouchy, kteří terorizují město. Třeba s Harley.

Birds of Prey (2002)

Jako odpůrkyně ženského seskupení hrdinek Birds of Prey se Harley poprvé objevila ve stejnojmenném seriálu vysílaným mezi lety 2002-2003. V době vzdálenější budoucnosti, kdy se Batman odebral do vyhnanství, bere jeho dcera věci do vlastních rukou a vytvořila organizaci pro boj se zločinem složenou z Black canary, Oracle a Huntress. Harley Quinn ztvárnila Mia Sara.

Sebevražedný oddíl (2016)

Filmový debut Harley Quinn v podání Margot Robbie byl více než vydařený. Ve snímku se nedobrovolně přidává k dalším nebezpečným superzločincům, kteří by měli navždy zůstali pod zámkem, kdyby nešlo o stav nouze. Jelikož jsou však největší zbraní vlády, vydávají se na sebevražednou misi, aby porazili mysteriózní nezničitelnou substanci. Filmu nechybí akce, spád, výtečná zápletka ani humor.

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) (2020)

V nejnovější filmu o šílené padoušské hrdince ztvárňuje Harley Quinn opět Margot Robbie, která už v Sebevražedném oddílu předvedla, že je pro roli stvořená. Na počátku snímku se rozchází s Jokerem a snaží se všemožnými způsoby s odloučením vyrovnat. Z nutnosti se spojí s dalšími superhrdinkami a společně se snaží zachránit mladou dívku Cass před padouchem známým jako Black Mask. I přes skvělé obsazení nepatří film mezi nepodařenější z důvodu chabé zápletky a primitivního scénáře.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!