Daria. Rádoby gangsterský filmový paskvil s českými reáliemi

Daria. Rádoby gangsterský filmový paskvil s českými reáliemi15%

Mohl to být skvělý mysteriózní snímek, kterého se nám v českém filmovém rybníčku dlouhodobě nedostává. Navzdory masivní reklamní kampani a mediálního humbuku vzešla ze žánrově nezařaditelného filmu Daria pouhá fraška zabalená do líbivého hávu se vsazením na atraktivitu dosud ne moc známé herečky Kláry Miklasové v titulní roli.

Film Daria je celovečerní prvotinou režiséra Matěje Pichlera, absolventa písecké FAMO, který se zabývá mimo jiné produkcí a natáčením hudebních klipů. Scénář ke snímku mu sepsal Daniel Miňovský, pro něhož to byl třetí projekt po divácky neúspěšné pohádce Řachanda a zcela odepsané komedii Prázdniny v Provence.

Začátek Darii je přitom slibný. Mladá magistra farmacie (Klára Miklasová), jež nese toto nevšední jméno, vyráží na první rande s psychiatrem Markem (Jaromír Nosek). Jejich sofistikovaný dialog během schůzky společně s příjemným vizuálním zpracováním, který rozvíjející se příběh zahaluje do roušky tajuplné atmosféry, dává zpočátku naději na zajímavý námět.

Nalezená spřízněná duše se však amantovi zničehonic přestane ozývat a mladík po ní začíná pátrat. Ke svému překvapení dívku objeví na svém pracovišti – v psychiatrické léčebně, kde je Daria krátce hospitalizovaná a její diagnóza zůstává pro lékaře v čele s primářkou a matkou protagonisty (Jana Šulcová) velkou neznámou. Po propuštění z nemocnice se dívka vrací ke svým (možná) paranoidním představám, že ji někdo sleduje a že se v bytě dějí nevysvětlitelné věci, které ji zamilovaný Marek zprvu vyvrací, ale nakonec i on nabývá podezření, že tu něco nehraje.

Zásadní problém díla spočívá v tom, že už po pár desítkách minut stopáže zcela opouští výchozí premisu, tedy zajímavou potenciální hru mystické krásky s naivním mladíkem. Poté se bezhlavě vrhá do šíleného sledu podivných scén s ještě podivnějším scénářem, které už s mysteriózností nemají nic společného.

Děj začne přeskakovat od laciné detektivky přes hororovou duchařinu, trapné erotično napodobující ikonickou scénu ze Základního instinktu, absurdní komedii, rádoby akční záběry a psychothriller až do domácího stylu gangsterek s odkazem na české reálie (švýcarská konta, bílí koně a spol.) Jako by snad pošetilý scénář plný zveličování bezvýznamných momentů nepochopil ani sám režisér, který film dovede až do naprosto nesmyslného finále, jež znovu popře vše, co předcházelo.

Co se však tvůrcům nedá upřít, je jejich smělé vyhýbání se jakékoli podobě product placementu, a tak místo všeprostupujících log moderních aplikací prodávají jen neznámé značky, což je na české poměry nevídané. Hvězdičku si ale zaslouží jen za svůdnou Miklasovou, jejíž postava jako jediná z celé přehlídky hereckých es nepůsobí trapně.

Foto: Bontonfilm

Názor informuji.cz: 15%

Kdy a kde dávají film: Daria

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!