Lednové kulturní novinky: V rytmu s britskými STOMP do osudů sester Marchových

Lednové kulturní novinky: V rytmu s britskými STOMP do osudů sester Marchových 

Možná jste si ještě stále nezvykli psát datum se správným rokem, 2020, můžete se ale vsadit, že i letošek bude plný kulturních zážitků. Stačí si jen vybrat – už leden je plný novinek v kultuře.

Taneční senzace britských umělců STOMP v lednu zaplaví Prahu a potom i Ostravu. STOMP své publikum zabaví bubnováním na nejrůznější nástroje, které znáte z běžných situací. Košťata, nákupní vozíky, barely… Vidět, co se dá s těmito a mnoha dalšími předměty vymyslet, když má někdo rytmus v těle a k tomu skvěle secvičené choreografie s ostatními tanečník, můžete po 21. lednu.

Nejen fanoušci oblíbeného dívčího románu Malé ženy od Luisy May Alcottové se mohou v lednu těšit do kin. Premiéra jeho filmové adaptace v režii Grety Gerwigové se u nás připravuje na 30. ledna. V roli sester Marchových uvidíte Emmu Watsonovou, Florence Pughovou a Elizu Scanlenovou.

Světové hity upravené do chorálové verze nabídne formace Gregorian, která se 18. ledna představí v brněnské Hale Vodova. V moravské metropoli se zastaví v rámci evropského turné, kterým skupina oslavuje dvacet let působení na hudební scéně. Následovat budou březnové koncerty v Ostravě, Praze a Pardubicích.  

Od 23. ledna můžete zajít třeba do Švandova divadla na tuzemskou premiéru hry kultovního režiséra, dramatika a herce Rainera Wernera Fassbindera Kočkožrout. Ve hře z prostředí maloměsta, kde lidé tráví čas posedáváním, popíjením, nárazovým sexem, nekonečnými hovory o ničem a sny o nových začátcích, nechybí témata potlačované agrese, skryté xenofobie, ale ani ironie a humor.

Galerie Rudolfinum bude od 22. ledna ukazovat i dílo belgického malíře Michaëla Borremanse. Na výstavě nazvané The Duck uvidíte jeho obrazy plné latentního násilí, ale i krásy. K tomu připravila česká umělkyně pro Artpark interaktivní instalaci pro děti i dospělé reflektující tuto výstavu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!