Dracula: Originální adaptace klasiky se šarmantním upírem Bangem

Dracula: Originální adaptace klasiky se šarmantním upírem Bangem70%

Netradiční zpracování příběhu o nejslavnějším upírovi na světě přináší nové nápady a hraběte Drákulu v prostředí 21. století. Hlavním lákadlem je charismatický Clease Banga a ďábelská jeptiška Dolly Wells.

Knižní předloha z pera Brama Stokera se dočkala své další adaptace. Tentokrát si ji vzali pod křídla tvůrci úspěšného seriálu Sherlock v hlavní roli s Benedictem Cumberbatchem. Dvojice Mark Gatiss a Steven Moffat vytvořili vizuální podobu další britské literární klasiky. Série od BBC přináší strašidelné monstrum z Transylvánie tak, jak ho čtenáři znají, ale přidává i spoustu detailů navíc. 

Třídílná minisérie mapuje Drákulův (Claese Banga) osud, jeho krvavé zločiny ale odhaluje i jeho zranitelnost a lidskou tvář. Téměř vyrovnaným soupeřem, stoupencem, obdivovatelem i ničitelem mu je neohrožená a inteligentní sestra Agata (Dolly Wells) a ve třetím díle její pra-pra neteř Zoe. 

Stejně jako u Shelocka, kterého Gatiss a Moffat ztvárnili jako padlého hrdinu, se i Drákula pohybuje na pomezí dobra a zla. Drákula je v seriálu chladným charismatickým hrdinou, který je šarmantní, inteligentní, přesto se za ním táhne krvavá stopa těl, která cestou pohodil. I přes zjevnou zápornost si získá diváky natolik, že s ním začnou sympatizovat.

Zajímavou postavou, která ozvláštňuje seriál, je ďábelská jeptiška Agata Van Helsing, která uvěřila v Boha díky setkání s ďáblem v podobě hraběte Drákuly. Ačkoliv má představovat kladnou postavu v kontrastu s vraždícím upírem Drákulou, ani tato postava není černobílá a seriál odhaluje její skrytou temnotu spolu se sarkastickými poznámkami ostřejšími než Drákulovy tesáky

Každý ze tří dílů se odehrává na jiném místě i v jiném čase. Jsou i odlišně koncipovány a mají i rozdílný emoční nádech. Jediné, co díly propojuje je samotný hrabě Drákula a sestra Agata – ve 3. díle, který se odehrává o více než století později Agatu nahradí její nepřímý potomek Zoe. I tyto hlavní postavy se v dílech však vždy objevují v jiné situaci a zastávají různá stanoviska a strany barikády. Diváci tak mají možnost poznat Drákulu jako chladného netvora, šarmantního gentlemana, beznadějného romantika, ale i jako ustrašenou nešťastnou bytost, která se potýká s prokletím věčného (ne)života. Tato různorodost mezi díly dá o to víc vyniknout drobným znakům provázanosti a pojítky napříč časovou osou a celému seriálu přidává na zajímavosti a tvoří geniální podívanou

Seriál potěší zejména náročnější diváky, kteří ocení netradiční zpracování britské klasiky. Zatímco první díl respektuje původní knižní předlohu, v dalších dvou dílech tvůrci čím dál více popouštěli uzdu své fantazie a přenesli nejslavnějšího upíra do dnešní doby.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Dracula (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Dracula (2020)Dracula (2020)Dracula (2020)
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!