Kriminální příběh i silné psychologické drama, z kterého mrazí. Neuvěřitelná se nenápadně stala překvapením loňského roku

Kriminální příběh i silné psychologické drama, z kterého mrazí. Neuvěřitelná se nenápadně stala překvapením loňského roku  85%

An Unbelievable Story of Rape. Tak zní název článku, který v roce 2015 napsali Ken Armstrong a T. Christian Miller o sérii znásilnění ve Washingtonu a v Coloradu. Na základě jejich textu byl natočen seriál Neuvěřitelná. Zatímco Armstrong a Miller získali za svou práci Pullitzerovu cenu, seriál byl nominován na čtyři Zlaté glóby.

Osmidílná minisérie Neuvěřitelná (Unbelievable) se na Netflixu minulý rok objevila poměrně nenápadně. Žádná velká reklama, minimální marketing. Další a další diváky si získávala především nadšenými recenzemi nejen od filmových kritiků, ale také od diváků. Kriminálních seriálů vzniká v poslední době spousta, nicméně tenhle se vymyká nejen atmosférou, ale také příběhem kombinujícím krimi se silným psychologickým dramatem.

Osmnáctiletá Marie je přímo ve svém bytě znásilněna neznámým pachatelem. Policie však na místě nenajde žádné relevantní důkazy a začíná se místo na potenciálního pachatele zaměřovat na samotnou dívku, která si toho v dětství hodně zažila a která se navíc vůbec nechová tak, jako kdyby ji někdo skutečně znásilnil. Po nátlaku Marie přiznává, že si vše vymyslela. Policisté se mohou poplácat po zádech a případ uzavřít. Zde by mohl celý příběh skončit. To by ale o tři roky později nesměla dvojice vyšetřovatelek začít řešit sérii znásilnění s velmi podobným průběhem.

Právě chemie mezi dvěma vyšetřovatelkami Karen a Grace je jedním z prvků, které dělají ze seriálu zajímavou podívanou. Obě dvě jsou úplně jiné, avšak jejich spojení roste, čím víc se blíží k rozuzlení zapeklitého případu. Diváci se ale nedočkají žádných patetických scén o přátelství. Neuvěřitelná je natočená poměrně racionálně a nečernobíle. Emoce vyvolává spíš příběh samotný, než aby k tomu tvůrci vybízeli filmovými prostředky. Vše je jasné a srozumitelné, i když dochází k prolínání dvou časových rovin, které se v závěru střetnou.

Zatímco první rovina by se mohla prezentovat jako klasická kvalitní kriminálka, je to ta druhá, která povyšuje Neuvěřitelnou na úplně jinou úroveň. Právě ta totiž sleduje osudy a psychiku Marie poté, co podepsala protokol o tom, že ve své původní výpovědi o znásilnění lhala. Neskutečně silný příběh nutí místy diváka nechápavě kroutit hlavou a opět vyvolává diskuzi o nedokonalém systému zacházení s obětmi znásilnění.

Neuvěřitelné chybí divoké honičky, působivé střílečky i náhlé zvraty. Příběh místy postrádá dynamiku a spíše než na akci se soustředí na dialogy. Její výhodou ale je, že nic z toho vlastně nepotřebuje. Má totiž výborný scénář, citlivou režii a příběh, z něhož mrazí.

Foto: Netflix

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Kriminální příběh i silné psychologické drama, z kterého mrazí. Neuvěřitelná se nenápadně stala překvapením loňského roku  Kriminální příběh i silné psychologické drama, z kterého mrazí. Neuvěřitelná se nenápadně stala překvapením loňského roku  Kriminální příběh i silné psychologické drama, z kterého mrazí. Neuvěřitelná se nenápadně stala překvapením loňského roku
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!