Nejlepší výstavy roku 2019 v Praze, které můžete navštívit i v příštím roce

Nejlepší výstavy roku 2019 v Praze, které můžete navštívit i v příštím roce 

Rok 2019 přivál do hlavního města mnoho pozoruhodných výstavních projektů. Které z nich můžete navštívit i v novém roce? Podívejte se na náš přehled, kde nechybí expozice věnovaná faraonovi Tutanchamonovi nebo přehlídka kreseb Václava Hollara.

Czech Press Photo 2019 – do 30. ledna

Nominované i vítězné fotografie ze soutěže Czech Press Photo, jež letos oslavila čtvrtstoletí od svého vzniku, představuje expozice v Křížově chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice. Těšit se můžete jako každý rok na snímky rozmanitých témat, ať už politiky, zahraničních událostí, sportu, kultury, volného času nebo přírody.

Jan Kepič, Sport, 1. místo: Foto: archiv Czech Press Photo

Tutanchamon RealExperience – do konce ledna

Multimediální expozice v historické budově Národního muzea seznamuje s životem a dobou patrně nejznámějšího egyptského faraona. Ukazuje představy starých Egypťanů o posmrtném životě prostřednictvím jak vzácných artefaktů, tak i zajímavé videoinstalace, na níž se podíleli renomovaní badatelé. Připomíná i významnou osobnost československé egyptologie, profesora Jaroslava Černého. O výstavě se více dozvíte zde.

Zdeněk Burian: Vlastní cestou – do 15. února

Rozsáhlou výstavu děl slavného českého malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, který se narodil před 115 lety, připravila Galerie Smečky. Expozice prezentuje rozmanité práce od ilustrací dobrodružných knih od Karla Maye či Julese Vernea až po nepříliš známou umělcovu volnou tvorbu.

1989 – do 16. února

Ohlédnout se za (nejenom) listopadovými událostmi před třiceti lety stále můžete na fotografické výstavě ve Veletržním paláci. Najdete zde snímky předních českých fotografů jako Jindřicha Štreita, Karla Cudlína, Libuše Jarcovjákové, Vladimíra Birguse a spousty dalších. Zachycují na nich symboly tehdejšího režimu, aktivity disentu, bezútěšnou společenskou či hospodářskou situaci v zemi i samotné demonstrace.

Pavel Štecha, Národní třída, 1989. Foto: archiv NGP

Václav Hollar a umění kresby – do 23. února

Se jménem Václava Hollara si veřejnost spojuje zejména grafiky, méně už kresby – ty si ve větším množství vůbec poprvé můžete prohlédnout na výstavě v paláci Kinských na Staroměstském náměstí. Návštěvníci je mohou srovnat s pracemi autorových vrstevníků, ať už Rembrandta van Rijn, Lamberta Doomera nebo Francise Place. Díla jsou zapůjčena z významných evropských sbírek včetně British Museum či vídeňské Albertiny. Více o výstavě se dočtete zde.

Obrazy konců dějin. Česká vizuální kultura 1985–1995 – do 29. března

Politické a společenské změny od začátku sovětské perestrojky až po divoký kapitalismus poloviny devadesátých let reflektuje aktuální výstava v Uměleckoprůmyslovém museu. Skrze fotografie, design, video, film či karikaturu kurátoři vytvořili vizuální esej o této „antidekádě“, na níž jsou zastoupeni třeba Aleš Najbrt, Jaroslav Kučera, Joska Skalník, Petra Skoupilová, Radek Pilař a další autoři. Více o výstavě najdete zde.

Ivan Mečl a Markéta Othová, dvojstrana časopisu Divus, 1995. Foto: archiv UPM

Objektivem fotografa Jovana Dezorta – do 26. dubna

Známý domácí fotograf v letošním roce oslavil osmdesáté páté narozeniny, které oslavuje retrospektivní výstavou v budově Muzea hlavního města Prahy na Florenci. Černobílé snímky dokumentují metropoli od padesátých do sedmdesátých let, prominentní osobnosti naší kultury a sportu, řadu ročníků hudebního festivalu Pražské jaro, dobovou situaci na českém venkově nebo v zemích východního bloku. Více o výstavě zde

Cosmos Discovery – od 27. prosince do 24. května

Velkolepá expozice, která se zanedlouho zpřístupní v Křižíkově pavilonu v areálu holešovického Výstaviště, mapuje historii pilotovaných kosmických letů od jejich počátků až po jejich možnou budoucnost. Výstava, jež vznikla ve spolupráci s NASA a mnohými odborníky, nabídne k prohlédnutí tematické exponáty z USA i SSSR, raketoplány, kosmické stanice, originální skafandry nebo interaktivní SpaceCamp pro nejmenší.  

Z výstavy Cosmos Discovery. Foto: archiv JVS Group

Technika v diktaturách – do 28. června

K třicátému výročí sametové revoluce se vztahuje také současná expozice v Národním technickém muzeu, která se zabývá technologiemi v nesvobodných dobách v letech 1939 až 1989. Mezi 140 exponáty si návštěvníci prohlédnou mimo jiné zařízení používaná Státní bezpečností, nástrojové vybavení undergroundových kapel, cvičnou jadernou minu nebo předměty zabavené při nelegálním přechodu hranic Československa.

Z výstavy Tutanchamon RealExperience. Foto: archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!