Tutanchamon očima i ušima. Národní muzeum přibližuje život a dobu nejslavnějšího faraona

Tutanchamon očima i ušima. Národní muzeum přibližuje život a dobu nejslavnějšího faraona 

Historická budova Národního muzea otevírá novou výstavu Tutanchamon RealExperience, která představuje originální exponáty a zároveň nabízí vhled do období proslulého faraona a posmrtného života starých Egypťanů pomocí multimediálních technologií.

Česká egyptologie si v letošním roce připomíná sto let od svého vzniku a při této příležitosti pořádá několik výstav. Kromě probíhající expozice Na březích Nilu v Náprstkově muzeu a výstavy Mezi Prahou a Káhirou v Karolinu otevřela hlavní budova Národního muzea unikátní výstavu Tutanchamon RealExperience, která potrvá do 31. ledna příštího roku. V roce 2020 chystá Národní muzeum otevřít další egyptologickou expozici s názvem Sluneční králové.

Interaktivní část výstavy provází posmrtným životem starých Egypťanů. Foto: Marián Juskanin

Návštěvníci na nové výstavě spatří původní egyptské artefakty ze 14. století př. n. l. z éry vlády faraona Tutanchamona v období Nové říše, mezi nimi různé archeologické nálezy, sarkofágy nebo drobné sošky vešebty. Nejvzácnějším předmětem je socha označována jako takzvaný Hannoverský Amon, jež zpodobňuje boha Théb nápadně podobného právě slavnému faraonovi.

V interaktivní části vstoupí návštěvníci do místností s animacemi, které je provedou posmrtným životem krále a jeho poddaných a také objevem Tutanchamonovy hrobky v roce 1922. K dispozici budou mít audioprůvodce, který mohou kromě audiovizuálních zážitků uplatnit i v archeologické sekci s exponáty.

Výstava představuje originální artefakty ze 14. století př. n. l. Foto: Marián Juskanin

Národní muzeum se snaží připravovat výstavy, které jsou nejen na vysoké odborné úrovni, ale zároveň jsou i zajímavé a atraktivní. Jsem přesvědčen, že právě výstavy, které kombinují prezentaci unikátních artefaktů s využíváním moderních technologií, jsou budoucností muzeí a cestou, jak oslovit co nejvíce návštěvníků,“ nechal se slyšet generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

V samotném závěru se můžete seznámit s významnou osobností české egyptologie, profesorem Jaroslavem Černým, od jehož úmrtí za několik měsíců uběhne padesát let. Sekce prezentuje jedinečné sbírkové předměty a archiválie související s jeho soukromým i vědeckým životem.

Animace přibližují i objevení Tutanchamonovy hrobky. Foto: Marián Juskanin

Najdete tu i pravděpodobně nejstarší známou kopii slavného staroegyptského textu Naučení krále Amenemheta I. nebo ostrakon (keramický střep) z 13. století př. n. l. s dopisem zachycujícím manželský svár mezi královským řemeslníkem Merymaatem, jeho manželkou a jeho tchýní.

Plné vstupné na výstavu Tutanchamon RealExperience činí 320 Kč, snížené 270 Kč a děti do šesti let mají vstup zdarma.

Foto: Marián Juskanin

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!