Valhalla: Říše bohů nevyužila svůj potenciál. Nudnou pohádku o dívce, která má zachránit svět, nespasilo ani slušné CGI

Valhalla: Říše bohů nevyužila svůj potenciál. Nudnou pohádku o dívce, která má zachránit svět, nespasilo ani slušné CGI 30%

Nové dobrodružné fantasy dánské produkce Valhalla založené na severské mytologii nás přenese do světa bohů, kteří žijí v pohodlí Ásgardu, a do světa obyčejných smrtelníků – Midgardu a také do Utgardu, který obývají obři. Ačkoliv se od této novinky očekávalo mnoho a mělo se jednat o temnější verzi Thora od Marvelu, snímek je spíš hořkým zklamáním. A to z hlediska příběhu, hereckých výkonů i celkového zpracování. Jednoduše taková pohádka pro děti, u které se unudíte k smrti.

Valhalla. Ódinova síň v Ásgardu, kam za doprovodu valkýr přicházejí padlí bojovníci. Říše bohů, kde vládnou, hodují a opíjí se do němoty bytosti, jež dohlíží na celý svět. Přichází ale čas temna a konce světa. Jedině bohové z Valhally dokáží odvrátit Ragnarok a znovu spoutat obrovského vlka Fenrira. Postupem času ale Thor (Roland Møller) a Loki (Dulfi Al-Jabouri) zjistí, že dívenka Røskva (Cecilia Loffredová), kterou si přivedli ze světa lidí jako otrokyni, je hlavním klíčem k záchraně světa.

Od fantasy se očekávalo mnoho. Režisér Fenar Ahmad sliboval realističtější zobrazení severských bohů a drsnější pojetí skandinávské mytologie, kterou marvelovské komiksy s oblibou překrucují. Nová filmová adaptace je ale bohužel zmatenou pohádkou, která s kvalitní fantasy nemá vůbec nic společného. Snímek absolutně nevyužil potenciál úžasných severských legend a z příběhu udělal chaotické vyprávění bez jakékoliv logiky.

Hlavní postavy v podobě sourozenců Tjafeho (Saxo Moltke-Leth) a Røskvy (Cecilia Lofferdová) nás velmi nudným způsobem provádí všemi třemi částmi světa. Jejich herecké výkony nejsou sice zase tak špatné, ale samotné charaktery jsou neslané a nemastné a nám je vlastně jedno, co se s nimi stane. To stejné platí o "nepřemožitelných" bozích, kteří sice baví trochu víc, ale díky jejich záměrnému polidštění ve stylu přiopilých ničemů nepůsobí absolutně věrohodně a ani božsky.

V samotném vyprávění tvůrci mísí hned několik žánrů, ale také přístupů. V jeden moment je příběh klidný a skoro nic se v něm neděje a následně se objevují náznaky akce, které jsou skoro pokaždé utlumeny. Scény se střídají bez ladu a skladu a monology mezi postavami mnohdy nedávají smysl. Všechno se tak podivně mísí, až vzniká nudná dětská pohádka s prvky fantasy.

Ačkoliv se ve filmu tu a tam objevují drobné CGI efekty v podobě Thorových blesků či vlka Fenrira, které jsou velmi povedené a snímek aspoň v něčem vyzdvihují, většina zbylých efektů je utopena ve tmě. Nelze tedy dostatečně zakrýt fakt, že rozpočet Valhally činí v přepočtu kolem sto milionů korun, což je na akční fantasy opravdu málo. Tato skutečnost zdůvodňuje to, proč je většina natáčecích lokací stejných a proč jsou některé scény až nesmyslně useknuté a nedovysvětlené.

Fenar Ahmad zkrátka jako režisér selhal a z původně nápaditého komiksového námětu udělal pohádkový brak. Přestože se některé CGI efekty povedly a prvotní nápad mohl fungovat, malý rozpočet, špatný scénář a nevýrazné hlavní postavy způsobily naprostý chaos, který přivedl snímek do záhuby. A to je opravdu škoda.

Názor informuji.cz: 30%

Kdy a kde dávají film: Valhalla: Říše bohů

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!